Огнище на птичи грип в обект за патици в Брезово

  • 25 януари 2024 10:40

  • 612
  • 0
Огнище на птичи грип в обект за патици в Брезово
© Novini.bg/ Canva

Огнище на птичи грип в Пловдивско. Вирусът е установен в животновъден обект за отглеждане на патици мюлари, находящ се в землището на Брезово, съобщиха от БАБХ.

В животновъдния обект се отглеждат около 9 000 патици мюлари - животновъден обект с рег. № 4160-0292. Около засегнатия животновъден обект са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попада Брезово и с. Чоба, община Брезово и 10-километрова наблюдавана зона - община Брезово: с. Тюркмен, с. Генерал Николаево, с. Отец Кирилово, с. Дрангово, с. Златосел, с. Болярино, с. Зелениково и Раковски; обл. Стара Загора, общ. Братя Даскалови: с. Православ, с. Колю Мариново, с. Гранит и с. Верен.

Огнище на птичи грип при патици в град Брезово

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
612 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини