Според доклад: Словения е най-безопасната страна от бившите югославски републики

  • 02 октомври 2023 16:30

  • 915
  • 1
Според доклад: Словения е най-безопасната страна от бившите югославски републики
© Getty Images (архив)

Словения е най-безопасната страна от бившите югославски републики според годишната класация на Института за икономика и мир. Страната се нарежда на осмо място от общо 163, включени в Световния индекс на мира (GPI).

От останалите някогашни членки на СФРЮ Черна гора заема 45-о място, Хърватия е на 14-о място, Република Северна Македония е на 38-о, Босна и Херцеговина е на 61-о, а Сърбия - на 65-о, което я нарежда на опашката според критериите за безопасност.

Драстичен спад на цените на хранителните продукти в Словения

Според индекса най-безопасната държава през 2023 г. е била Исландия, но тя не е слизала от върха на класацията от 2008 г.

За изготвянето на индекса страните се класират по множество критерии - от нива на насилие и престъпност до тероризъм и международни конфликти. Годишният доклад се опира на богати данни за тенденциите в икономиката и мирното развитие на държавите в света.

Благодарение на ниските нива на престъпност, военни разходи и международни конфликти Исландия заема престижното първо място. Втора в списъка е Дания поради ниските нива на корупция в правителството, а трета - Ирландия, която се изкачва  с пет позиции спрямо 2022 г.

Последвайте канала на

Владимир Василев
915 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.03 | 01:13

1
Искате ли нови усещания в SEX? Това е по-добро от всяка виагра и ще изведе сексуалния ви живот на ново ниво. Просто опитайте и никога няма да съжалявате, прочетете го сами.-----> mub.me/medbg

Добави коментар

Водещи новини