Драстичен спад на цените на хранителните продукти в Словения

  • 29 септември 2023 15:50

  • 1210
  • 1
Драстичен спад на цените на хранителните продукти в Словения
© Freepik

Словенските вериги супермаркети започнаха да намаляват цените в своите магазини, като някои потребителски стоки имат с 50% по-ниски цени, съобщава БТА, позовавайки се на онлайн портала пари.ком.мк.

След като през първата половина на годината в Словения цените на храните и други стоки буквално се развихриха, този месец се забелязва, че търговците са започнали да намаляват цените на някои основни храни, пишат медиите в Словения.

„Тази година вече сме свидетели на неколкостотин намаления на цените на продуктите, сред които има хранителни и нехранителни стоки (основно стоки за бита), а цените на хранителните стоки днес са по-ниски от началото на годината. Особено на млечните продукти, прясното месо и риба и продукти, които не се нуждаят от охлаждане (олио, ориз, тестени изделия)“, обясниха за Journal24 от супермаркети Hofer.

Населението на Словения се е увеличило благодарение на чужденците

„Общо намалихме цената на над 1400 артикула. Средно цените на тези продукти бяха намалени с 11%, а някои намаления бяха над 40% или дори 50% (като например свински пържоли, слънчогледово олио). Така през последните шест месеца намалихме цените на някои месни  и рибни продукти, замразени продукти, млечни продукти, олио, тестени изделия, брашно, плодове и зеленчуци“, заявиха от магазини Spar.

„Всяка седмица със специални оферти ние гарантираме, че нашите продукти са още по-достъпни за клиентите и не натоварваме седмичните покупки на клиентите с увеличения на цените“, заявиха от Lidl, но отказаха да коментират конкретни намаления на цените. Те обаче добавят, че цените на пазара са динамични от дълго време, към което Lidl Словения постоянно се адаптира.

Цените на продуктите варират в зависимост от сезонността, климатичните условия и разходите за производство на продуктите. Не очакваме големи промени в цените през следващия период. Някои доставчици обаче обявиха повишение на цените, а именно на някои масла и меса. Производителите на плодове и зеленчуци прогнозират по-лоша реколта заради наводненията и сушите, така че може да очакваме повишение на цените  на плодовете и зеленчуците, отговориха конкретно в супермаркети Туш.

Журналистите от Journal24 провериха цените на отделните продуктови категории и заключиха, че млякото, което преди лятото в Словения струваше от 1,09 до 1,25 евро, сега е паднало до 0,79 до 1,09 евро за литър. Цената на маслото, която беше между 2,29 и 3,39 евро, падна до диапазона от 1,69 до 2,59 евро. Сирене Гауда също е по-евтино - преди лятото цените бяха от 6,53 до 9,98 евро за килограм, сега паднаха до 3,96, но в някои магазини сиренето Гауда стига до над 12 евро за килограм. По-ниска е и цената на киселото мляко - от средно 1,19 евро падна до 0,89 евро за литър в голяма част от  наблюдаваните магазини. Слънчогледовото олио също бележи спад в цените – цената на литър вече варира между 1,29 и 2,99 евро, докато за сравнение ограничената цена в Хърватия е 1,72 евро на литър.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1210 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.29 | 16:58

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> mub.me/medbg

Добави коментар

Водещи новини