Румъния откри нов мост над Дунав при Браила

  • 06 юли 2023 15:41

  • 1092
  • 0
Румъния откри нов мост над Дунав при Браила
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

На церемония в присъствието на президента Клаус Йоханис, премиера Марчел Чолаку, председателя на Сената Николае Чука и министъра на транспорта Сорин Гриндяну днес беше открит висящият мост над река Дунав, който свързва окръзите Браила и Тулча в източна Румъния, съобщава БТА, цитирайки Аджерпрес.

Президентът Йоханис заяви, че висящият мост над Дунав при Браила е най-големият строеж, издигнат в Румъния през последните три десетилетия, и посочи, че това е ново доказателство, че и в Румъния може да бъдат довеждани до край важни инфраструктурни проекти.

"Това е най-голямата конструкция, изградена в Румъния през последните три десетилетия, и е третият по големина мост в Европа. Поздравявам всички участници в този инвестиционен проект за положените усилия и за постигнатия резултат. Имаме ново доказателство, възможно най-силното, на факта, че и в Румъния, ако има воля и сериозност, може да бъдат довеждани докрай важни инфраструктурни проекти", подчерта Йоханис, като благодари на японските и италиански партньори по проекта за показаната ангажираност и професионализъм.

Той определи моста като "една от най-амбициозните инициативи за модернизация на транспортната инфраструктура в Румъния, осъществена с европейски средства, с международен експертен опит и с технология от последно поколение".

"Мостът, който днес е пуснат в експлоатация, представлява първа стъпка, особено важна, в постигането на някои цели за свързаността, облекчаването на транзитния трафик и пътната сигурност. Този проект представлява същевременно пример за добро сътрудничество както в национален, така и в международен план", каза още Йоханис, като добави, че транспортната инфраструктура трябва да остане приоритет номер едно за всяко правителство, но и за местните власти, защото "само така можем да се възползваме от по-големи и по-ефективни инвестиции и да намалим големите регионални различия, които съществуват днес в Румъния".

"Румъния изпраща ясно послание към Европа: искаме, знаем и най-вече можем да изградим съдбата си като силна и достойна европейска нация", заяви на свой ред премиерът Марчел Чолаку, цитиран от телевизия Диджи 24.

Председателят на Сената Николае Чука изтъкна, че това е "най-важният румънски инфраструктурен проект от 1989 г. насам" и добави, че успешното завършване на моста е "причина за национална гордост".

"Това е специален момент за инфраструктурата в Румъния. През 2017 г. малцина вярваха в успеха на този проект. Шест години по-късно ние сме тук, на откриването. Наричам го мост на надеждите, на обединението на румънците", посочи от своя страна транспортният министър Сорин Гриндяну.

Висящият мост при Браила - най-големият висящ мост, строен някога в Румъния, третият по големина в Европа и последният мост над Дунав преди вливането му в Черно море - беше открит днес с церемония, на която присъстваха редица официални представители.

Мостът ще свърже пристанищата на Черно море и делтата на Дунав с останалата част на страната и с по-широката трансевропейска транспортна мрежа. Приносът на ЕС към проекта възлиза на 363 млн. евро от фондовете на политиката по сближаване, се посочва в съобщение на Европейската комисия.

Висящият мост, наричан в медиите "Голдън Гейт на Румъния", е с дължина близо 2 километра, намира се на височина 38 метра над водата и има четири платна. Той е най-големият в Румъния и най-големият мост над река Дунав, като се нарежда на трето място сред най-големите висящи мостове в ЕС. Общата стойност на проекта е 2,02 милиарда леи (около 500 милиона евро).

Мостът ще направи възможно свободното преминаване на плавателни съдове и ще замени бавния и ненадежден ферибот, който често прекъсва поради зимата и лошите метеорологични условия, се отбелязва в съобщението на ЕК. Очаква се с откриването на този мост времето за преминаване да бъде намалено с около 50 минути и да бъдат обслужвани приблизително 11 400 превозни средства дневно.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1092 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини