26 политически партии ще се състезават на изборите в Турция на 14 май

  • 10 април 2023 16:25

  • 290
  • 0
26 политически партии ще се състезават на изборите в Турция на 14 май
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

В Турция приключи срокът за регистрация на политическите партии и на кандидатите за депутати, включени в листите на партиите, които ще се състезават на 14 май, когато ще се състоят парламентарните и президентски избори.

Висшата избирателна комисия регистрира 26 политически партии, които ще бъдат включени в избирателните бюлетини със собственото си име и лого.

32 партии подадоха молби за участие в изборите, но Висшата избирателна комисия отказа на опозиционните партии Дева на Али Бабаджан, Партията на бъдещето на бившия премиер Ахмет Давутоглу, Партията на щастието на Темел Карамоллаоглу и Демократическата партия на Гюлтекин Уйсал да се регистрират самостоятелно за участие във вота.

Мотивът за отказа е, че кандидатите на тези партии са включени в листите на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП).

В листата на НРП са включени 25 кандидати на Дева, 24 кандидати от Партията на щастието, 19 от Партията на бъдещето и трима от Демократическата партия, съобщи вестник "Дувар".

Управляващата партия в Турция ще се яви на парламентарните избори със 70% обновен списък на кандидатите за депутати

От шестте партии, включени в опозиционния Национален алианс, партията на бившия министър на икономиката Али Бабаджан е на трето място по брой на кандидатите за депутати след НРП и Добра партия. Това от своя страна подсказва за приоритет на икономическите проблеми при евентуален успех на опозиционния алианс.

Отказана е била регистрацията и на кандидатите на Партия на промяната на Турция на бившия кмет на район Шишли в Истанбул Мустафа Саръгюл, който е включен като кандидат от НРП, и на Нова турска партия. 

Във вота на 14 май със самостоятелно участие са регистрирани две опозиционни партии - Народнорепубликанската партия на Кемал Кълъчдалоглу и Добра партия на Мерал Акшенер, отбелязва БТА. 

Константин Тодоров
290 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини