Обвиниха сърби, призовали за насилствено сваляне на Александър Вуичч

  • 15 март 2023 19:10

  • 342
  • 0
Обвиниха сърби, призовали за насилствено сваляне на Александър Вуичч
© Getty (архив)

Срещу двама заподозрени сръбски граждани са повдигнати обвинения за отправени от тях призиви към насилствена промяна на конституционния ред в Сърбия, съобщи държавната телевизия РТС, цитирана от БТА.

Висшата прокуратура в Белград внесе обвинителен акт пред Върховния съд в Белград срещу Д. К. /34/ и Д. З. /51/ по подозрение, че в средата на февруари тази година са призовали гражданите на Сърбия да свалят насилствено от власт президента Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград..

Двамата са обвинени за призоваване към насилствена промяна на конституционния ред.

Прокуратурата иска присъди от година и половина затвор за Д. К. и  една година затвор за Д. З., както и удължаване на ареста им, за да не повторят престъплението в кратък период от време.

Съществува обосновано подозрение, че Д. К. и Д. З. от 12 до 15 февруари 2023 г. са извършили умишлено престъпление, като многократно са призовавали гражданите към насилие и безредици с цел отстраняване от власт на президента на Сърбия Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. чрез канала "Народни патрули" и Ютюб канала "Srbininfo", пише в обвинителния акт.

Конкретно, на 12 февруари в предаване на Ютюб канала "Srbininfo" Д. К. казва:  "Нека започнем да рушим както тези споразумения, така и режима на Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград.", се казва в съобщението.

На въпрос на Д. З. може ли режимът на Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. да бъде сменен по мирен път, Д. К. отговаря, че смята, че Вучич няма да падне по мирен път.

След това, на 14 февруари Д. К. призовава за насилствено сваляне на президента  в Телеграм канала "Народни патрул" във видео: "Братя и сестри, поканихме ви на срещата в президентството в 18 ч. Нашата цел е ясна - трябва да предотвратим предаването на Косово и да започнем да сваляме предателското правителство."

На 15 февруари на митинг срещу френско-германския план за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, пред паметника на последния руски цар Николай II в Белград, по време на изказване Д. К. призовава за бунтове, насилие и сваляне от власт с думите: "Нямам друг избор, чакай ме, Вучич", "Кълна се, че сме готови на много повече от бунтове", "Страхувам се, че Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. няма да падне без инциденти" и други.

Вучич склонен да приеме френско-германското предложение за мир между Сърбия и Косово

След изказването заподозрените Д. К. и Д. З., начело на събралите се граждани, се насочиха към сградата на президентството, събориха  ограждението, навлязоха със сила в двора, но не успяха да влязат в сградата, тъй като бяха спрени от полицаите, пише в съобщението.

 

 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
342 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини