Ердоган се похвали: Инфлацията в Турция се забавя за трети пореден месец

  • 03 февруари 2023 09:34

  • 262
  • 0
Ердоган се похвали: Инфлацията в Турция се забавя за трети пореден месец
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Инфлацията в Турция се забавя за трети пореден месец през януари, сочат официални данни от днес, след рекорд, който хвърли икономиката в хаос и застраши шансовете на президента Реджеп Тайип Ердоган на изборите на 14 май.

Според държавната статистическа агенция потребителските цени са нараснали с 57,7% на годишна база през януари спрямо 64,3% през декември. През октомври те достигнаха своя връх от 85,5% - най-високият темп за две десетилетия управление на Ердоган.

Данните са добре дошъл стимул за Ердоган в навечерието на предстоящите президентски и парламентарни избори, на които той ще се опита да удължи меркурианското си управление до 2028 г.

Икономистите обясняват забавянето отчасти с понижаването на цените на вноса на енергия в Турция. Цените на природния газ спаднаха до нивата от началото на 2022 г., след като се повишиха рязко в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

Ето колко минимум ще получава държавен служител в Турция през 2023 г.

Но част от забавянето е свързано и със статистическа аномалия, която сравнява цените от последните месеци с метеоритния темп, последвал валутния срив в края на 2021 г.

Темпът "ще спадне още повече през това тримесечие, може би под 45% на годишна база през март, тъй като рязкото покачване на цените след валутната криза от 2021 г. отпада от годишното сравнение на цените", се казва в доклад на „Capital Economics“.

Последвайте канала на

Калина Христова
262 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини