Френската инфлация леко се ускорява

  • 31 януари 2023 15:55

  • 477
  • 1
Френската инфлация леко се ускорява
©
Слушай новината Слушай новината

Индексът на потребителските цени във Франция се е повишил с 6 на сто през януари в сравнение със същия месец година по-рано, след като през декември 2022 г., отново на годишна основа, френските потребителски цени нараснаха с 5,9 на сто, сочат най-новите предварителни данни на френския Национален статистически институт (Insee), цитирани от ДПА.

Икономистите очакваха инфлацията във Франция да се покачи до 6,1 на сто през януари.

Измерена спрямо Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) на Евростат, инфлацията във Франция се е повишила със 7 на сто на годишна база през януари, след като наддаде с 6,7 на сто през декември. Това е било в съответствие с очакванията на икономистите.

Лекото ускоряване на темпа на нарастване на цените трябва да е в резултат от ускоряване на цените на храните и енергията, обясняват експертите на института.

В отделен доклад френската статистика оповести, че цените на производител на вътрешния пазар са скочили с 20,7 на сто на годишна база през декември след ръст с 20,9 на сто през ноември.

Инфлацията в Германия през 2023 г. ще падне

Очаква се сметките за електроенергия да се повишат с 15 на сто през февруари заради преразглеждане на наложеното ценово ограничение. То успя да задържи поскъпването на сметките за електроенергия на средно ниво от 4 на сто за цялата 2022 г.

Докато правителствените мерки за ограничаване на цените на енергията намалиха инфлацията във Франция с 3 процентни пункта през 2022 г., френските домакинства и бизнес най-накрая се сблъскват с по-високи сметки за енергия, доста след техните европейски съседи, казва икономистът от Ай Ен Джи (ING) Шарлот дьо Монпелие.

По-рано днес официални данни показаха, че френската икономика е нараснала с 0,1 на сто през четвъртото тримесечие на 2022 г. спрямо предходното тримесечие, когато се разшири с 0,2 на сто.

За цялата 2022 г. френската икономика е нараснала с 2,6 на сто, сочат данните.

Калина Христова
477 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.01.31 | 20:20

1
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 3399 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини