Вучич: Целта на Косово е да предизвика военен сблъсък

  • 02 февруари 2023 14:54

  • 594
  • 0
Вучич: Целта на Косово е да предизвика военен сблъсък
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Сърбия Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. заяви днес в парламента, че единствената цел на Косово е „да предизвика военен сблъсък", сблъсък на Сърбия с НАТО и целия свят, себе си да представят като "жертвата и балканския Зеленски“, а Сърбия да бъде представена в ролята на агресор, предаде Танюг.

„Режимът в Прищина започна да малтретира сърбите в Косово с единствената цел да ги унизи и да предизвика конфликт“, каза Вучич.

Сръбският президент говори на специално заседание на парламента, посветено на Косово. Единствената точка в дневния ред на третото специално заседание на Народната скупщина на Република Сърбия е доклад за преговорите с Прищина от 1 септември 2022 г. до 15 януари 2023 г. Заседанието беше свикано от председателя на парламента Владимир Орлич, а на него присъстват президентът Вучич, ръководителят на сръбската правителствена служба за Косово Петър Петкович, представители на партията на косовските сърби Сръбска листа, както и косовски сърби.

Заседанието започна с реч на президента, в която Вучич коментира най-лошите, по думите му, страни от френско-германското предложение за споразумение в диалога Белград-Прищина и представи план в десет точки за политиката на Сърбия в следващия период, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

„Няма да скрия нищо, ще говоря за най-тежките точки за Сърбия. Важно е хората да знаят пред какво сме изправени“, каза Вучич, подчертавайки, че не може да представи целия френско-германски план.

Според точка 4 от френско-германското предложение „Сърбия няма да се противопоставя на членството на Косово в която и да е международна организация“, разкри сръбският президент и добави, че на среща с пет представители на най-силните страни в света на 20 януари в Белград е било казано, че няма да се позволи нова ескалация на Балканите.

„Съобщиха ми, че ако не се приеме работата върху тази инициатива (френско-германската) и нейното изпълнение, Сърбия ще бъде изправена пред прекъсване на преговорите с Европейския съюз, и не само пред прекъсване на по-нататъшни инвестиции, но и пред изтегляне на всички инвестиции“, каза Вучич, цитиран от Танюг.

Вучич склонен да приеме френско-германското предложение за мир между Сърбия и Косово

По думите на Вучич няма значение дали Сърбия ще се противопостави на приемането на Косово в Съвета на Европа, НАТО или ЕС, защото решението ще получи мнозинство и зависи от съответните структури.

Акцент в плана от 10 точки, представен от президента, е запазването на мира и стабилността в региона, както и гарантирането на сигурността на сърбите в Косово.

„Настояване за формиране на Съюз на сръбските общини, който трябва да бъде юридическа и физическа рамка за правата на нашия народ и тяхната организация в Косово“, гласи текстът на една от точките.

Други акценти в плана включват активни преговори между сърби и албанци, както и оставане на Сърбия на европейския път.

„Запазване на нашите жизнени държавни и национални интереси, запазване на нашето самостоятелно взимане на решения, никой да не ни се меси, да не се водим по мнението нито на Вашингтон, нито на Москва или Брюксел, решенията да се взимат само в Сърбия, с уважение към конституцията на Сърбия“, подчерта Вучич, представяйки плана, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
594 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини