Буяр Османи: Подкрепям откриването на нови клубове в страната ни, ако намерението е честно и не цели провокация

  • 07 декември 2022 21:52

  • 426
  • 0
Буяр Османи: Подкрепям откриването на нови клубове в страната ни, ако намерението е честно и не цели провокация
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

„Подкрепям откриването на нови български клубове в Република Северна Македония, ако намерението е честно, ако целта не е да се провокира съседът, а да се създаде платформа за популяризиране на своето. Тогава и аз ще бъда на откриването му, за да дам сигнал, че ако  тази държава е позната по света с нещо, то е заради модела на индивидуалните и колективните права”, каза на пресконференция, в отговор на журналистически въпрос, министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, предаде БТА.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1239

По думите му Република Северна Македония е модел за междуетническа функционална демокрация, а нападенията върху българските клубове Османи нарече „вторични трусове след голямото земетресение, което имаше в отношенията между България и Северна Македония през последните две години.

„Афтършоковете не предвещават ново земетресение, а са знак за успокояване на земята. Когато навлизате в нови отношения е необходим преход. Няма да е лесно, не вярвам в идеални изходи от който и да е процес, но имаме доброто намерение и трябва да създадем доверие помежду си”, каза Османи.

Той припомни, че министерството на външните работи първо е осъдило агресията срещу българския клуб „Цар Борис Трети” в Охрид, чийто стъкла бяха счупени най-напред с камъни, а след два дни по него беше стреляно и с огнестрелно оръжие.

Буяр Османи: Атаката срещу българския клуб в Охрид е опит за провокация

Османи каза, че самият той е част от втората по големина етническа общност в Република Северна Македония - албанската, „която преди време имаше предизвикателства по отношение на интеграцията си” и прикани българската общност „да се учи от този опит”.

„Няма да бъде лесно, но заедно ще се борим всяка една общност в Република Северна Македония да намери своето място, за има свобода на представяне и развитие. Бих искал, дори извън мандата ми на външен министър да бъда този мост, и този канал, който да съветва как една общност трябва да се интегрира, защото чувствам отговорност, че отношенията между двете държави са важни”, посочи Османи.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
426 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини