Близо половината македонци не подкрепят преговорната рамка, предложена от ЕС

  • 22 ноември 2022 14:19

  • 625
  • 2
Близо половината македонци не подкрепят преговорната рамка, предложена от ЕС
© Getty Images

Под заглавие "Българските условия намалиха доверието на македонските граждани в европейската интеграция" медиите в Република Северна Македония информират за втората част на изследването на Маркет вижън, направено сред 1200 респонденти.

Според резултатите на изследването, обявени от сайта МКД.мк, 48,4 процента от анкетираните не смятат, че трябва да бъдат приети условията в предложената от ЕС преговорна рамка, 29 процента го подкрепят, а 22,4 процента отговарят, че нямат мнение. 

Мнозинството от респондентите, които познават и тези, които не познават и не разбират "френското предложение", смятат, че то съдържа условия, които не трябва да бъдат приети, обобщава изданието.

В същото време 58,3 процента от участвалите в допитването смятат, че Република Северна Македония трябва да продължи с европейската си интеграция, 32,2 процента мислят обратно, а 9,8 процента отговарят с „не знам“.

Пендаровски: Не смятам, че промените в Конституцията трябва да бъдат приоритет номер едно

Голяма част от анкетираните отговарят, че нито една от партиите в Република Северна Македония  (24,9%) няма приемлива позиция към българските искания и не предлага адекватно решение на този проблем, 10,6 на сто от анкетираните отговарят, че СДСМ има най-приемлива позиция, а за 9,1 на сто от анкетираните това е опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, пише изданието.

Що се отнася до сдруженията, които се откриват в Република Северна Македония, но и в България, 66,5 процента от респондентите смятат, че това не допринася за преодоляване на различията. 

Проучването е направено по телефона в периода от 7 до 13 ноември, а извадката е представителна за страната, според данните за постоянното население от преброяването през 2021 г., пише БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
625 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.11.22 | 20:52

2
Де файда, тука 90% са против

2022.11.22 | 14:55

1
e to e iasno tce makedoncite sa po umni ot glupavite balgari i niama da zahapat vadicata na evrogeiovete na ursulka

Добави коментар

Водещи новини