Пендаровски: Не смятам, че промените в Конституцията трябва да бъдат приоритет номер едно

  • 27 октомври 2022 06:52

  • 531
  • 3
Пендаровски: Не смятам, че промените в Конституцията трябва да бъдат приоритет номер едно
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Според президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски промяната на конституцията не трябва да бъде "абсолютен приоритет номер едно" за страната, пред която предстоят 14 месеца на скрининг и различни реформи, а твърденията на опозицията, че ще се бори за нова преговорна рамка нарече "приказки за малки деца".

"От това, което знам за международните отношения и преговори, твърдя, че това е невъзможно", каза Пендаровски в интервю за телевизия "Сител".

Според Пендаровски Северна Македония трябва да извърши необходимите реформи и едва тогава да се търси необходимото мнозинство от 2/3 в парламента на страната, за да бъдат гласувани конституционните промени за вписването на българите в преамбюла на основния закон. Що се отнася до искането на албанските партии за премахване от конституцията записаното, че при наличие на 20 процента от населението от определена общност езикът й става официален, Пендаровски посочи, че винаги е смятал, че ако албанската общност в Северна Македония смята, че това е обидно за нея, не вижда никакъв проблем "да бъдат представени не като бройка, а като идентичност, и вместо 20 процента да бъде записано албански език или албански народ". 

"Не виждам какво тук заплашва независимостта, вътрешната стабилност на страната, както по същество и с българското искане. Какво е спорно българите да бъдат вписани в преамбюла?", посочи Пендаровски. 

По думите му, ново проучване, с което той разполага, показва, че делът на гражданите, които не подкрепят предложената от ЕС преговорна рамка, "от 70 процента, колкото бяха през лятото, сега е спаднал на около 20 процента, което е драстично по-малко. Все още не сме в мнозинството за т.нар. френско предложение, но е факт, че след като хората видяха, че няма опасност, процентът на тези, които са против, намалява. Като потвърждение, че френската рамка или предишните български искания, не ни обезсилват, не ни оспорват като македонци, е подписаният днес договор с Фронтекс на македонски език", посочи Пендаровски. 

Попитан дали ще присъства на откриването в Благоевград на културен клуб "Никола Вапцаров", Пендаровски заяви, че не е поканен. 

"Ако прочетете обявата на тези, които го организират, те не са ме поканили. Това ме учудва, защото някои от тези хора, които откриват този мемориален дом или дом, защото той не е регистриран по българските закони и е частна инициатива, те бяха при мен с ОМО Илинден и тогава това, че ги приех предизвика страшно негативни реакции в България", каза Пендаровски.

Що се отнася до българските сдружения, които носят "спорни имена", Пендаровски смята, че дори да се приеме, че промените в закона за сдруженията и фондациите, не може да има ретроактивно действие "има държавни институции, като прокуратурата, които могат да проверят работата на съществуващите клубове, защото безспорно е, че едно от основанията за проверка е дали с дейността си разпалват национална или религиозна омраза и нетърпимост", каза той, цитиран от БТА. 

Весела Найденова
531 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.27 | 13:27

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
хаха

2022.10.27 | 09:06

2
това е положението, като влезнат у евроджендерския съюз ще ни вземат и езика и историята.. ще кажат, че нашия език е форма на техния... това са бг марионетките васали дали на краварите, дали на руснаците навремето като георги димитров спомогнали за създаването на тази измислена държава
Фейк държава

2022.10.27 | 08:02

1
Майка ти да ева Пендел очилат

Добави коментар

Водещи новини