Завършени са 140 км от 170-километровия газопровод, по който Турция ще пренася газа, открит в Черно море

  • 21 септември 2022 13:55

  • 456
  • 0
Завършени са 140 км от 170-километровия газопровод, по който Турция ще пренася газа, открит в Черно море
© Getty (архив)

"Полагането на тръбите за подводната мрежа, по която ще се пренася природния газ, открит от Турция във водите на Черно море, е в по-голямата си част завършено", заявиха от министерството на  енергетиката и природните ресурси на страната, написа вестник "Дейли сабах", цитиран от БТА.

Очаква се потокът на синьо гориво да започне през следващата година. Находището съдържа около 540 млрд. куб. м газ, който беше поетапно открит от август 2020 г. Турция смята да започне да изпомпва газ към основната си газопреносна мрежа още през март 2023 г., а устойчивият добив се очаква да стартира приблизително три до четири години по-късно.

"Както сме заявявали и преди, планираме да реализираме първия газов поток към нашите граждани през първото тримесечие на 100-годишнината на нашата република, през март", заяви министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

"Завършени са около 140 км от 170-километровия газопровод, който ще свързва кладенците в находището в Сакария със съоръжението за преработка на газ в Зонгулдак", каза Дьонмез пред репортери, след като посети обекта вчера.

Главният тръбопровод е с диаметър 41 сантиметра, а подводното полагане на тръбите започна през юни. Те са монтирани на дълбочина от около 2200 метра.

От първото тримесечие на следващата година Турция иска да пренася по 10 млн. куб. м природен газ на ден, а президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че добивът ще достигне своя пик до 2026 г.

Турция е почти изцяло зависима от вноса за покриване на енергийните си нужди, което я прави уязвима към нарастващите разходи в резултат на поскъпването на суровината. Страната, която е един от най-големите вносители на газ в Европа, разчита на внос на синьо гориво от Русия и Иран, както и от Азербайджан, и на внос на втечнен природен газ от Нигерия, Алжир и други пазари.

"Газпром" намалява доставките на газ за френската Engie от днес

Миналата година 45 процента от използвания в Турция газ бе от Русия, а останалата част от Иран и Азербайджан.

Според официалните данни годишното потребление на газ в Турция се е увеличило от 48 млрд. куб. м през 2020 г. до рекордните 60 млрд. куб. м през 2021 г. и се очаква да достигне 62-63 млрд. куб. м през тази година.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
456 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини