"Газпром" намалява доставките на газ за френската Engie от днес

  • 30 август 2022 10:57

  • 761
  • 0
"Газпром" намалява доставките на газ за френската Engie от днес
© Pixabay

"Газпром" информира френската Engie, че намалява доставките на руски газ, считано от днес, вторник (30-ви октомври), поради несъгласие между страните относно прилагането на някои договори, което засилва опасенията, свързани с енергийните доставки, заявиха от голямата френска комунална компания, предаде БНР, цитирайки Ройтерс.

"Както беше обявено по-рано, Engie вече осигури необходимите обеми, за да изпълни ангажиментите си към своите клиенти и собствените си изисквания, и въведе няколко мерки за значително намаляване на всякакви преки финансови и физически въздействия, които биха могли да възникнат в резултат на прекъсване на доставките на газ от "Газпром"“, се казва в изявлението на френската компания.

Доставките за Engie от "Газпром" вече бяха намалели значително от началото на руската инвазия в Украйна, като последните месечни доставки бяха за 1,5 тераватчаса (TWh) в сравнение с общите годишни доставки на Engie в Европа за над 400 TWh.

В понеделник френският премиер Елизабет Борн призова компаниите в страната да изготвят планове до следващия месец за енергийни спестявания, предупреждавайки, че те ще бъдат ударени първи (ще бъде въведем режим на газа), ако в даден момент Франция не остане друг избор, освен да започне да нормира доставките на газ и електричество.

Франция е по-малко зависима от някои съседи от вноса на газ от Русия, който представлява едва около 17% от нейното потребление на синьо гориво. Но въпреки това остават в сила опасенията относно нарушаване на руските доставки.

Вчера Engie потвърди, че преговаря с алжирската Sonatrach за увеличаване на вноса от северноафриканската страна, която е един от основните износител на петрол и газ.

Новината за намаляването на руските газови доставки за Engie може да ограничи започналото вчера рязко поевтиняване на цената на синьото гориво в Европа от рекордните върхове около 342 евро за мегаватчас, достигнати в края на миналата работна седмица.

Последвайте канала на

Десислава Станева
761 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини