Почти 80% от младите хора в Албания емигрират заради по-добро заплащане

  • 07 септември 2022 20:37

  • 356
  • 1
Почти 80% от младите хора в Албания емигрират заради по-добро заплащане
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Сред страните от Западните Балкани Албания е с най-високия процент емигриращи млади хора до 24 години, показват данните на актуално проучване на ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) в региона.

Анкетата обхваща и основните причини, които карат младите хора да опитат късмета си в друга държава, предава "24 часа". От списък с 13 възможни причини, 79 процента от интервюираните албанци отбелязват по-високите заплати като най-важната причина да напуснат дома си.

Като фактори за емиграция в шестте страни от Западните Балкани – Албания, Косово, Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Черна гора, се посочват и високите нива на корупция и политическа нестабилност. „Такава среда възпрепятства потенциала за икономически растеж и създаване на работни места, което от своя страна може да засили факторите за емиграция“, сочи анкетата на ОИСР.

Слабостите на пазара на труда също подпомагат явлението. Средният процент на безработица в региона е два пъти по-висок от средния за ОИСР, вариращ от 9 процента в Сърбия, 12 процента в Албания и до 26 на сто в Косово. А минималните месечни заплати в Германия и Франция са два пъти по-високи от тези в Северна Македония, Черна гора и Сърбия и почти четири пъти по-високи от тези в Албания.

Еди Рама с ироничен отговор към българското МВнР

Образователните системи на Западните Балкани показват недостатъци, които стимулират младежката емиграция. Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) показва, че средно половината от всички 15-годишни в региона няма да постигнат основни умения по грамотност или математика. Повече от две пети от фирмите, анкетирани в региона, посочват липсата на умения на кандидатите като причина за незаети работни места.

Несъответствието между предлагането на умения и търсенето на работа стимулира младите хора да търсят подходящи възможности за работа в чужбина. Това е най-видимо в Албания, където е и най-високият процент емигрирали млади хора до 24 години.

Проучването отбелязва, че високите нива на емиграция могат да доведат до загуба на инвестиции в човешки капитал и да възпрепятстват растежа на производителността в региона на Западните Балкани.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
356 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Sarbeca Z

2022.09.07 | 20:42

1
За да продават деога по западна Европа, бок.луци

Добави коментар

Водещи новини