Ковачевски от Крушево: Илинден е и ще бъде нашата сила за европейското бъдеще

  • 02 август 2022 08:26

  • 689
  • 3
Ковачевски от Крушево: Илинден е и ще бъде нашата сила за европейското бъдеще
© Фейсбук

„Няма сила, която да застане на пътя на европейския прогрес на страната ни“, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в обръщението си в Крушево, където с откриването на научната културна среща "Десет дни на Крушевската република" започна отбелязването на националния празник на Република Северна Македония -Денят на Републиката тази година под мотото „Илинден – нашата сила за бъдещето". 

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 748

"Оттук нататък има само напред. Ние сме длъжни да се втурнем към европейското бъдеще“, заяви Ковачевски и добави, че ако  някой блокира прогресивни идеи, то неговите интереси не съвпадат с интересите на държавата, а сега се води „битка за настоящето и бъдещето“.

СДСМ: Народът е "за", само Мицкоски е против ЕС

"Нямаме предразсъдъци към никого. С този подход продължаваме да се развиваме. Като македонци с македонски език имаме своето място на европейската маса. Нашето минало тече във вените ни и никой не може да го отнеме и отрича. Това е настоящето, в което живеем днес – свободна и независима македонска държава. Лидерството не е човек, то е идея. Нека всички да работим здраво, за да осигурим европейското си бъдеще. От нас зависи и ние трябва да го направим. Тази битка пред нас е битка за настоящето и бъдещето и ви обещавам, че заедно ще я спечелим. Илинден е и ще бъде нашата сила за европейското бъдеще. Борбата трябва да продължи, защото свободата се пази, а бъдещето се печели“, каза Ковачевски.

В утрешния ден са основните чествания на националния правник на Република Северна Македония. На Мечкин камен в Крушево слово ще произнесе премиера Ковачевски, на отбелязването в Скопие, а по-късно, като ръководител на държавно-църковна делегация в манастира „Св. Прохор Пчински“ “ където на 2 август 1944 г. се провежда първото заседание на Антифашисткото събрание на народното освобождение на Македония (АСНОМ) ще присъства президентът Стево Пендаровски), пред Мемориалния център на АСНОМ в Пелинце ще бъде председателят на Парламента Талат Джафери, а лидерът на опозицията Християн Мицкоски ще посети стружкото село Ташмарунища.

Радина Лазарова
689 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Празников

2022.08.02 | 10:51

3
Илинден беше на 20 Юли. Спазваме Юлианския календар!

2022.08.02 | 10:35

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ

2022.08.02 | 09:42

1
свободата се пази - а ще влизате в бpак с ЕC

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини