Албанският президент разговаря по телефона с косовския си колега

  • 01 август 2022 20:19

  • 1112
  • 1
Албанският президент разговаря по телефона с косовския си колега
© НАТО
Слушай новината Слушай новината

Албанският президент Байрам Бегай проведе телефонен разговор с президентката на Косово Вьоса Османи след събитията, които създадоха напрежение в Северно Косово, съобщи БТА, цитирайки сайта "Албениън дейли нюз".

Според прессъобщение на албанското президентство по време на разговора Бегай и приветствал "премереното решение, което косовските власти са взели в близко сътрудничество и координация с международните партньори, да отложат прилагането на решението за реципрочност със Сърбия по въпросите, договорени по-рано. Държавният глава подчерта, че решението е помогнало да се избегне сериозна провокация за стабилността на Косово, особено в тази ситуация, натоварена със заплахи и повишени рискове за мира и сигурността на региона след руската агресия в Украйна", се посочва в съобщението. 

Напрежение и блокади на границата между Сърбия и Косово, чуват се сирени за въздушна тревога

Албанският президент е подчертал, че Косово вече е "необратима политическа действителност", допринасяща за мира и стабилността в региона, и че суверенитетът му остава ненарушим. Бегай добавя, че се присъединява към призивите на съюзниците от НАТО и международните партньори за продължаване на диалога с посредничеството на Европейския съюз за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия.

"Само чрез конструктивен и интензивен диалог ще бъде възможно да бъдат решени адекватно всички отворени въпроси между Косово и Сърбия. Албания ще продължи да допринася с всички свои способности и възможности за запазването на мира и стабилността в региона, както и силно да подкрепя продължаването на диалога между Косово и Сърбия", е подчертал Бегай в разговора си с Османи.

Последвайте канала на

Novini.bg
1112 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.02 | 10:35

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини