Външният министър на Босна и Херцеговина: Република Сръбска има план за отделяне от държавата ни

  • 30 май 2022 13:12

  • 547
  • 0
Външният министър на Босна и Херцеговина: Република Сръбска има план за отделяне от държавата ни
© Getty images (архив)

"Република Сръбска (автономна част от Босна и Херцеговина) вече има план по отделянето си от нашата държава", това каза външният министър на Сараево Бисера Туркович (на снимката), цитирана от местната медия Н1.

Според нея ако през есента изборите за президент на Република Сръбска бъдат спечелени от Милорад Додик (бивш лидер на автономната част и настоящ член на колективното президентство на Босна и Херцеговина), то планът по откъсването на тази част от нашата държава може да стартира до края на 2022 г.

По нейните думи евентуално отцепване на Република Сръбска би било голям подарък за Русия. "Москва има огромни интереси към страните от Западните Балкани", каза още министърът.

Според дипломат номер на балканската страна членството на нейната държава в Европейския съюз би мотивирало сърбите в Босна и Херцеговина да гласуват за проевропейски политици.

Сръбски политик: Босна и Херцеговина няма шанс да оцелее като държава
Изказването на министъра бе посрещаното остро от президента на Република Сръбска Желка Цвиянович. "Изказванията на госпожа Туркович са в пълен разрез на Конституцията на Босна и Херцеговина. Зад тях прозира желанието на босненските мюсюлмани да изгонят и сърбите, и хърватите от органите на централна власт", каза тя.

Съгласно споразумението, сключено в американския град Дейтън през 1995 г., Босна и Херцеговина е разделена на две големи автономни части – Мюсюлманско-хърватска федерация, разположена върху 51 процента  от територията на страната, и Република Сръбска (заемаща 49 на сто от територията).

Босна и Херцеговина се управлява от Президентство, чиито ръководители се сменят на ротационен принцип на всеки осем месеца. Във върховния орган на властта са представени трите най-големи етнически общности в страната (босненски мюсюлмани - Шефик Джаферович, сърби – Додик и хървати - Желко Комшич).

Валери Зайцев
547 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини