В Босна и Херцеговина не изключиха веротността за референдум за независимост на Република Сръбска

  • 29 септември 2022 10:29

  • 617
  • 2
В Босна и Херцеговина не изключиха веротността за референдум за независимост на Република Сръбска
© Getty images (архив)

"Сръбският член на колективното президентство на Босна и Херцеговина Милорад Додик заяви днес, че никой не пита Босна и Херцеговина дали ще признае или не референдумите в части от Украйна", това съобщи белградският вестник "Политика”, цитиран от БТА.

Коментирайки изявлението на настоящия председател на колективното тричленно президентство на Босна и Херцеговина Шефик Джаферович, че страната няма да признае референдумите в части от Украйна, Додик каза, че това е въпрос, който стои пред цялото президентство на Босна и Херцеговина. "Джаферович може да говори каквото си иска. Смятаме, че Босна и Херцеговина няма да вземе решение по този въпрос. Босна и Херцеговина никой не я пита дали ще ги признае или не. Мисля, че всеки има право на такъв тип референдум“, каза той.

Додик посочи, че ако Западът е "посял несигурност", като е признал независимостта на Косово "въз основа на решението на парламента или на една група хора", тогава защо независимостта да не може да бъде призната на базата на референдум. "Формално и юридически президенството на Босна и Херцеговина няма да има възможност да отхвърли тези руските референдуми в Украйна поне през следващия месец и няколко дни, докато дойде новото председателство, а и не вярвам, че ще е ново. Ще използвам всякакъв вид вето, защото смятам, че Босна и Херцеговина няма нищо общо с това“, каза още той.

Босненският сръбски лидер също така оцени, че Джаферович се страхува от референдум за независимостта на Република Сръбска, който, както заяви, "виси над главата му".

Референдумите за присъединяване към Русия се проведоха от 23 до 27 септември в Донецка и Луганска области, както и Херсонска област и части от Запорожка област, които са под контрола на руските сили. Властите твърдят, че почти 100 процента от гласоподавателите са подкрепили присъединяването на тези области към Русия, а наблюдатели от Република Сръбска са били сред наблюдателите на референдумите.

Съгласно споразумението, сключено в американския град Дейтън през 1995 г., Босна и Херцеговина е разделена на две големи автономни части – Мюсюлманско-хърватска федерация, разположена върху 51 процента  от територията на старата и Република Сръбска (заемаща 49 на сто от територията). Всяка една от тях има собствени парламенти и правителства.

Босна и Херцеговина се управлява от президентство, чиито ръководители се сменят на ротационен принцип на осем месеца. Във върховния орган на властта са представени трите най-големи етнически общности в страната (на босненските мюсюлмани - Джаферович, сърбите – Додик и хървати - Желко Комшич).

На 2 октомври балканската страна ще избира президенти. Мюсюлманите, сърбите и хърватите ще гласуват за свой представител в колективното президентство. Гражданите на Босна и Херцеговина ще гласуват и за държавен и местни парламенти.

От днес официално започва предизборната кампания в Босна и Херцеговина

Валери Зайцев
617 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.09.29 | 11:00

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУУУРВИИИИИ
Еми...

2022.09.29 | 10:49

1
В квapтaл "Фaкyлтeтa" нe изключихa възмoжнoсттa зa peфepeндyм зa 6eзплaтeн тoк. Асaн oт yл. "Тyм6a" зaяви, чe oпититe нa eлeктpoснa6дявaнe дa нaлoжaт нa гpaждaнитe дa плaщaт зa тoк e "пoсял нeсигypнoст" и чe всeки имa пpaвo дa я oпpeдeля сaм.

Добави коментар

Водещи новини