Г-7 поздрави Черна гора, Албания, Косово и Северна Македония за съгласуването на външната им политика с тази на ЕС

  • 15 май 2022 12:06

  • 557
  • 2
Г-7 поздрави Черна гора, Албания, Косово и Северна Македония за съгласуването на външната им политика с тази на ЕС
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Черногорското правителство сподели тази сутрин в Туитър документа, приет от Г-7. В неговия преамбюл външните министри на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените американски щати и върховният представител на Европейския съюз по външната политика подчертават, че са се срещнали на 14 май тази година в една „фундаментално променена стратегическа среда и среда за сигурност“, предаде БТА.

В специалната част за Западните Балкани се казва: „Ние потвърждаваме нашия ангажимент към европейската перспектива на шестте страни от Западните Балкани, за да гарантираме сигурността, стабилността и просперитета на региона. Приветстваме, че Западните Балкани са обединени, особено в Общото събрание на ООН, в осъждането на руската агресивна война срещу Украйна. Поздравяваме Албания, Косово, Черна гора и Северна Македония за пълното съгласуване на външните им политики с ЕС, включително санкциите и тяхното прилагане. Призоваваме Сърбия да направи същото. Приветстваме съобразяването на Босна и Херцеговина с ограничителните мерки на ЕС по отношение на Русия и едностранното съгласуване на Косово с тези мерки. Трябва да продължим да помагаме на Западните Балкани да намалят зависимостта си от руските въглеводороди и уязвимостта си към икономическа принуда.

Външните министри от Г-7 се събраха на среща в Германия

Ние силно подкрепяме бързото започване на преговорите за присъединяване към ЕС с Албания и Северна Македония. Призоваваме страните в региона да отбележат напредък във вътрешните реформи, по-специално в областта на върховенството на закона, да разширят вътрешното политическо пространство, да подобрят средата за гражданското общество и независимите медии, да продължат усилията си за предотвратяване на радикализацията към насилие, да подкрепят помирението и да се борят срещу дезинформацията, както и срещу възхваляването на военни престъпления и осъдени военнопрестъпници.

Ние сме загрижени от задълбочаващата се политическа криза в Босна и Херцеговина и осъждаме всеки опит за подкопаване на единството, суверенитета и териториалната цялост на страната. Ние няма да толерираме сецесионистката политика на Република Сръбска, която застрашава бъдещето на Босна и Херцеговина и стабилността в региона. Настояваме за връщането към пълната функционалност на правителствата на всички нива, за да възобновят напълно работата си, като оставим настрана разделящата и разпалваща реторика и избягваме всякакви действия, които биха могли да дестабилизират Босна и Херцеговина. Призоваваме всички партии в страната да гарантират, че общите избори ще се проведат през октомври, както бе предвидено. Ние напълно подкрепяме мандата на върховния представител Кристиан Шмит. Напълно подкрепяме изпълнителния мандат на операцията EUFOR ALTHEA за поддържане на безопасна и сигурна среда в страната. Призоваваме Косово и Сърбия да се включат конструктивно в диалога, подпомаган от ЕС, да прилагат напълно всички предишни споразумения без забавяне и да нормализират отношенията си чрез всеобхватно и правно обвързващо споразумение, което ще позволи осъществяването на европейските им перспективи, които допринасят за регионалната стабилност и са от полза за всички хора в региона. Подкрепяме напредъка в приобщаващото регионално сътрудничество и енергийния преход, особено чрез Общия регионален пазар и Зелената програма за Западните Балкани в рамките на Берлинския процес.“

Последвайте канала на

Весела Найденова
557 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Време е да загуби и

2022.05.15 | 15:33

2
другите две трети.
Цгхгггхххх

2022.05.15 | 13:12

1
Ес е на път да се разпадне

Добави коментар

Водещи новини