Външните министри от Г-7 се събраха на среща в Германия

  • 12 май 2022 21:09

  • 630
  • 0
Външните министри от Г-7 се събраха на среща в Германия
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Министрите на външните работи на страните от Г-7 се събраха тази вечер в Северна Германия, за да обсъдят войната в Украйна, енергетиката, сигурността на хранителните доставки, отношенията с Китай и климатичните промени на тридневна среща, съобщава БТА.

Външните министри на Украйна и съседна Молдова, която се страхува да не стане следващ обект на руско нападение, са поканени да участват като гости. Индонезийският им колега, чиято страна председателства Г-20 тази година, ще участва чрез видеоконферентна връзка в обсъждането на глобалните измерения на войната.

Ковачевски - Борел: Необходимо е достойно европейско решение за спора с България

Срещата в курорта Вайсенхаус на брега на Балтийско море, близо до Хамбург, се провежда при засилени мерки за сигурност. На място са разположени близо 3500 служители на полицията.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба приветства днес в Берлин неотдавнашното решение на германското правителство да увеличи военната подкрепа за страната му.

Колегите му от Г-7 междувременно предупредиха, че засилващите се ограничения на правата на жените и момичетата, налагани от талибаните, изолират Афганистан, предаде Ройтерс.

"С тези мерки талибаните още повече се изолират от международната общност", казаха външните министри от групата и ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

В съвместна декларация, разпространена от Франция, те призовават талибаните да предприемат спешни стъпки за вдигане на ограниченията върху жените и момичетата, и да зачитат човешките им права.

Мая Йорданова
630 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини