Турският здравен министър: COVID-19 с всеки изминал ден излиза от дневния ни ред

  • 18 април 2022 18:21

  • 1132
  • 1
Турският здравен министър: COVID-19 с всеки изминал ден излиза от дневния ни ред
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа заяви, че болните от COVID-19 в турските болници и в интензивните отделения все повече намаляват и COVID отделенията постепенно се закриват, съобщава Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33015

Епидемията с всеки изминал ден започна да излиза от дневния ни ред, каза Коджа пред журналисти в Бурса.

Оттук нататък искаме да продължим ежедневния си живот, като се пазим с лични предпазни мерки и ваксина, изтъкна министърът.

Коджа посочи, че регистрираните нови случаи на COVID-19 в Турция вчера са били 3200, а 17 души са починали в резултат на болестта. Министърът изтъкна, че броят на новозаразените е достигнал най-ниското равнище от една година и половина насам. Той е добавил, че в над 20 турски окръга вече няма пациенти в интензивните отделения за COVID-19. По думите му занапред ще се навлезе в период, в който ще се прилагат не ограничения, а лични предпазни мерки, подобни на тези при грип. Министърът каза, че натовареността на болниците в Турция в момента е намаляла до една четвърт от тази от периода преди появата на варианта Омикрон.

Турският министър на здравеопазването заяви, че COVID-19 губи силата си

Същевременно професор Айдън Йълмаз от научния съвет за борба с коронавируса смята, че периодът на пандемия е приключил и оттук нататък коронавирусът ще придобие характер на ендемично заболяване и ще протича като грип, съобщава турската държавна телевизия ТРТ Хабер. "Надявам се, че ще изкараме много по-спокойно този летен сезон", прогнозира експертът. Според него най-съществен фактор за това позитивно развитие има ваксинацията. Като друг важен фактор той споменава и естествения имунитет, придобит в резултат на това, че много хора са прекарали заболяването.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
1132 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ванеса

2022.04.19 | 12:35

1
И аз кво да напрая???

Добави коментар

Водещи новини