Протест на семейните лекари в Република Северна Македония

  • 18 февруари 2022 14:44

  • 330
  • 0
Протест на семейните лекари в Република Северна Македония
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Семейните лекари в Република Северна Македония няма да издават рецепти и направления за пациентите, освен за спешните случаи, в знак на протест против здравните власти, за които казват, че не се вслушват в исканията и проблемите им, съобщават македонските медии. С това те искат да предупредят за тревожното положение в здравеопазването и необходимостта от спешни решения, а същевременно искат разбиране и подкрепа от пациентите.

Финансовият шок, по-високите сметки за електричество и увеличението на минималната заплата засегна особено силно семейните лекари в по-малките селища, които имат кабинети с малък брой пациенти. Със средствата, които получават от здравния фонд и който възлиза на 63 денара на пациент, лекарите не могат да платят на медицинските сестри минималната заплата от 18 000 денара, да платят увеличените сметки за електричество и да покрият всички разходи, поради което са изправени пред опасността да затворят кабинетите си, каза председателката на Сдружението на частните лични лекари доктор Лилия Чолакова-Дервишова за Радио Свободна Европа.

Двудневна стачка на лекарите в Турция

По данни на сдружението на личните лекари само през последните няколко години в страната са затворени 400 кабинета, а ако проблемите не се решат, ще бъдат затворени и други кабинети и пациентите ще останат без здравна защита, предупреди тя. И сега положението е тревожно, голяма част от личните лекари са по-възрастни и пред пенсиониране и голяма част от селските райони вече са без лични лекари, каза д-р Чолакова-Дервишова.

Последвайте канала на

Калина Христова
330 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини