Д-р Брънзалов: Чака ни сериозен проблем с личните лекари заради липсата на кадри

  • 16 февруари 2022 07:46

  • 1100
  • 4
Д-р Брънзалов: Чака ни сериозен проблем с личните лекари заради липсата на кадри
© Кадър БНТ

Прегледът няма да бъде електронен, а ще бъде електронно регистриран. След това всеки с разрешен достъп ще може да го ползва в бъдеще. Самият пациент ще решава за колко време ще даде достъп до прегледа си. Искам да подчертая, че прегледът не е електронен, а само електронно регистриран. Това заяви д-р Николай Брънзалов в студиото на сутрешния блок на БНТ по повод вчерашната информация за възможност за електронен преглед.

Издаването на електронните рецепти става след преглед в лекарски кабинет, предупреди лекарят. Според него с реформата ще отпадне голяма част от административната работа на лекарите.

По думите му се наблюдава влошаване при хронично болните пациенти.

“На нас ни звънят по телефоните по 24 часа в денонощието. Това е резултат от една глупава наредба. Това е една от причините желаещите да стават лични лекари намаляват”, категоричен беше д-р Брънзалов. Чака ни сериозен проблем, заради липсата на кадри - все по-малко завършващи медици желаят да станат общопрактикуващи лекари.

Ръст в новите случаи на COVID-19 за ден

Той критикува някои от предприетите реформи, защото според него ще доведат до повече административна тежест: “Отдавна сме дали нашите предложение кои наредби трябва да бъдат промени, за да се случи електронният преглед”. Според него чрез дигитализацията ще могат да бъдат избегнати трагични случаи на пациенти, загубили живота си, докато линейки обикалят болниците.

Д-р Брънзалов изрази мнение, че епидемията отива към своя край.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1100 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Еми...

2022.02.16 | 08:56

4
Време е тая безполезна глупост да бъде разкарана въобще. Едновремешната система с поликлиниките работеше в пъти по-добре.

2022.02.16 | 08:49

3
Страната на чудесата. Населението прогресивно намалява, а бюджета за здраве расте, доктори нямало, а завършват по над 1500 студенти на година...

2022.02.16 | 08:38

2
Едвам оцеляват личните лекари, с 15 000 на месец. Наемете секретарки, сестри и асистенти, а вие лекувайте, ако можете.

2022.02.16 | 08:32

1
Електронен преглед значи, че ще източват касата без да ви занимават. Преди трябваше документи да разписвате, сега цък-цък и ...

Добави коментар

Водещи новини