Лекари към министър Сербезова: Липсва важна ваксина за бебета

  • 17 февруари 2022 14:02

  • 885
  • 1
Лекари към министър Сербезова: Липсва важна ваксина за бебета
© Булфото архив
Слушай новината Слушай новината

Спирането на доставката на важна ваксина за бебета застрашава здравето на хиляди новородени, алармират от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) в позиция до медиите.

По този повод те изпратиха писмо до здравният министър Асена СербезоваАсена СербезоваПроф. Асена Сербезова се дипломира от Фармацевтичен факултет на МУ-София през 1996 г. Защитава и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, с което настояват проблемът да бъде решен възможно най-бързо.

"В изпълнение на Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в Република България, ние ОПЛ прилагаме на децата, по точно определена схема за начало и край на имунизирането, два вида ваксини, за които е посочено, че не са взаимнозаменяеми", посочват общопрактикуващите лекари.

Над 330 лекарства липсват в аптеките

През текущия месец бяхме неприятно изненадани, че дистрибуторът за доставка на една от ваксините (Ротарикс) е прекратил доставките на тази ваксина до ОПЛ по Националната програма поради липса на договор. Резултатът е, че бебетата, приели първа доза от тази ваксина, остават с незавършен ваксинационен курс, тъй като втората доза липсва, а другата налична не може да я замени, както вече посочихме, се затваря порочен кръг, в който децата са изложени на риск от сериозно, но ваксинопредотвратимо заболяване, което е недопустимо в съвременното общество", пишат в писмото си Общопрактикуващите лекари.

"Не знаем, дали има краен срок за сключване на съответните договори за доставка, но със сигурност сме наясно, че има краен срок спрямо възрастта на детето, след което приложението ѝ. Настояваме и вярваме, че ще предприемете необходимите мерки, отговорните за осигуряване на снабдяването с ваксина длъжностни лица в много бърз порядък да направят така, че да бъдат възобновени доставките", завършва писмото на личните лекари.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
885 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.02.19 | 03:41

1
Професори – КРЕТЕНИ !!! В Обединеното кралство, Дания, Норвегия, Израел, Швейцария – отпадат идиотските КОВИД ограничения !!! Какво чакате бе простаци, да уморите икономиката, да изтрепите с отровни инжекции все още останалите живи българи ? Чума да ви зарови, ПАРАЗИТИ !!!

Добави коментар

Водещи новини