Турция започва да прилага бустерна доза за всички над 18 години с поставена иРНК ваксина

  • 11 ноември 2021 14:03

  • 559
  • 0
Турция започва да прилага бустерна доза за всички над 18 години с поставена иРНК ваксина
© Getty Images/Guliver

От днес Турция започва да прилага бустерна доза ваксина за всички граждани на възраст над 18 години, които са били ваксинирани с иРНК ваксина срещу COVID-19 преди най-малко шест месеца, съобщиха турските медии, като се позовават на съобщение на турския здравен министър Фахреттин Коджа.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

Министърът публикува съобщението снощи след заседание на специализирания научен съвет за борба с коронавируса. Той припомни, че в страната вече се прилага бустерна доза за лицата на възраст над 60 години, ваксинирани с иРНК ваксина.

На заседанието на научния съвет е решено, че всички на възраст над 18 години, които са ваксинирани с иРНК ваксина преди най-малко шест месеца, могат да получат трета доза. Министърът уточни, че хората ще могат да избират ваксината, която ще им бъде поставена като бустерна доза.

Турция започна ваксинационната си кампания в средата на януари с прилагане на инактивната ваксина на китайската фирма Синовак, а след това към ваксниционния арсенал бе добавена и иРНК ваксината на Пфайзер/Бионтех.

40 000 медици ще бъдат назначени на работа в болници и поликлиники в Турция

От известно време в страната се прилага бустерна доза и за лицата, имунизирани с ваксината на китайската фирма Синовак.

Коджа съобщи, че на заседанието са били обсъдени и развитията във връзка с разработваната в страната инактивна ваксина срещу COVID-19 Тюрковак, която е във фаза три на изпитания. Министърът посочи, че за приключване на изпитанията във фаза 3, са необходими 3000 доброволци, като до момента са се включили 2000. Той отбеляза, че са необходимиоще 1000 доброволци и призова граждани на възраст между 18 и 59 години, които вече са получили две дози ваксина срещу COVID-19, да се включат като доброволци в изпитанията на Тюрковак.

Коджа посочи също, че няма рязко увеличение в дневния брой на новозаразените с коронавирус, което задържа натоварването върху болниците и здравната система на нива, които могат да се контролират. Министърът каза, че през последния месец случаите на новозаразени сред лицата над 60 години са били 15 процента от общия брой на случаите, но 84,8 процента от смъртните случаи от болестта са били при хората от тази възрастова група. Той специално призова младите хора да спазват противоепидемичните мерки, за да бъдат пазени възрастните хора.

29 482 нови заразени с коронавирус в Турция

Коджа посочи също, че делът на случаите на коронавируса при децата на възраст от 8 до 16 години в общия брой на случаите е спаднал до около 10 процента. Министърът изтъкна, че намаляването на процента на заразените деца в училищна възраст може да повлияе положително на ситуацията с пандемията в страната, допълва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
559 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини