Кипър затяга режима за издаване на "безопасен пропуск" за COVID

  • 18 октомври 2021 10:01

  • 293
  • 1
Кипър затяга режима за издаване на "безопасен пропуск" за COVID
© Getty Images/Guliver

Кипър затяга режима за издаване на коронавирусния „безопасен пропуск“ (SafePass), за да насърчи ваксинацията и осигури по-ефективна защита на населението, съобщава БНР. Промяната в изискванията влиза в сила от днес - 18 октомври.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31534

Само напълно ваксинираните (с двете дози) ще могат вече да получат коронавирусния "безопасен пропуск", съобщи във вторник здравното министерство.

Досега право на него имаха и ваксинираните само с първата доза, при условие, че от нея са изминали три седмици.

Правителството взе решението за промяната, след като стана ясно, че около 11 000 души са направили първата инжекция, за да вземат сертификата, но след това не са продължили с втората доза. Такава ваксинация не осигурява ефективна защита от вариантите на вируса, се казва в съобщението на министерството.

Кипър ще прилага трета доза на хората над 60

Тези, които до 18 октомври не поставят и втората доза, ще се смятат за неваксинирани. След тази дата, за да получат „безопасния пропуск” (SafePass), те трябва да правят тест за коронавирус на всеки три дни на собствени разноски.

Към момента над 81% от пълнолетното население в Кипър са с поставена първа доза ваксина, а 78,4% са напълно ваксинирани, посочи здравното министерство.

Над 80% от пълнолетните кипърци са ваксинирани с поне една доза срещу КОВИД-19

В Кипър коронавирусният „безопасен пропуск” (SafePass) е задължителен за всички работни места, магазини, заведения за обществено хранене, банки, обществен транспорт и други места на закрито и открито.

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
293 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.18 | 10:42

1
Борете се срещу сертификата, влезе ли веднъж, само ще нараства

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини