Кипър ще прилага трета доза на хората над 60

  • 15 октомври 2021 06:48

  • 354
  • 1
Кипър ще прилага трета доза на хората над 60
© Getty Images/Guliver

Кипър снижава възрастовата граница за поставяне на третата доза ваксина срещу коронавируса, за да се осигури по-добра имунна защита на по-голяма част от населението. Решението ще бъде взето от правителството на заседанието му днес, съобщава БНР.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31516

Хората на 60 и повече години ще могат да се ваксинират с третата доза. Досега тя се препоръчваше за тези над 65. Като приоритетни за поставяне на подсилващата доза ще бъдат включени и други рискови групи, като диабетиците.

Над 80% от пълнолетните кипърци са ваксинирани с поне една доза срещу КОВИД-19

Предложението за намаляване на възрастовата граница за бустерната инжекция, което правителството обсъжда днес, е въз основа на препоръките на членовете на Научния консултативен комитет по коронавируса, обясни здравният министър Михалис Хаджипанделас.

По графика на здравното министерство за имунизационната програма 60-годишните получиха втората доза през май-юни и скоро изтичат 6-те месеца, след които имунната им защита намалява.

Кипър облекчава COVID мерките

До момента третата доза е поставена на близо 27 хиляди души в Кипър. Сред тях са президентът на страната Никос Анастасиадис и съпругата му. Напълно ваксинирани са 79% от пълнолетните граждани в страната.

Две нови изследователски програми за проучване на имунитета срещу коронавируса при ваксинирани, заразени и млади хора стартираха в Института по неврология и генетика в Никозия, съобщиха оттам.

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
354 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
????

2021.10.15 | 07:12

1
А, в България за кой ли път СПРЯХА предаването "Денят" на Веселин Дремджиев, защо "другари-господа"?!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини