Гърция: Подкрепяме Северна Македония за членство в ЕС

  • 06 октомври 2021 09:50

  • 1192
  • 2
Гърция: Подкрепяме Северна Македония за членство в ЕС
© Getty (архив)

"Ние подкрепяме Република Северна Македония по нейния път към Европейския съюз", това каза гръцкият президент Катерина Сакеларопулу на колегата си от Скопие Стево Пендаровски", написа атинският в. "Катемерини".

Държавният глава на членката на 27-те вчера прие политика от Скопие в Атина. "Република Гърция и Република Северна Македония поддържат добри двустранни отношения, уважават взаимно суверенитета и териториалната цялост, и спазват нормите на международното право. Чрез тези действия правителствата на двете съседни страни
допринасят и за благополучието на гражданите си, и за стабилността в региона на Балканския полуостров", заяви Сакеларопулу.

Мицотакис: Гърция не подкрепя блокадата на започването на преговорите със С. Македония

Президентът на Гърция също подчерта, че през последните няколко години икономическите връзки между нейната родина и балканската страна са се задълбочили и това е допринесло за по-доброто разбирателство между Гърция и Северна Македония.

Пендаровски, от своя страна, заяви, че за него е голяма чест да бъде първият президент на бившата югославска република, посетил Атина. "Ние чакахме този момент 30 години", посочи още той.

Гостът допълни, че благодарение на Преспанското споразумение от 2016 г., сложило край на спора между Атина и Скопие за името на югозападната ни съседка, страна му е станала членка на НАТО.

Политикът от Скопие също посочи, че Северна Македония е постигнала много успехи през последните години. "Въпреки някои спънки, ние направихме големи крачки към нашето присъединяване към ЕС и изказваме нашата искрена благодарност на Република Гърция", каза още той.

Снимка: Президентство на РБ

В края на изказването си президентът на Северна Македония покани гръцката си колежка да посети Скопие.

Валери Зайцев
1192 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Пенев

2021.10.06 | 10:57

1
И ние ги подкрепяме, ама те не искат.

2021.10.06 | 19:50

2
Точно така е. Въртят театър. Искат заедно с матушка Сърбия да влезнат в ЕС.

Добави коментар

Водещи новини