Захариева с критика към Северна Македония за спазването на човешките права

  • 30 септември 2021 15:11

  • 668
  • 4
Захариева с критика към Северна Македония за спазването на човешките права
© Bulphoto, архив

Изключително съм разочарована от незадоволителните отговори на вицепремиера на Република Северна Македония Никола Димитров, който бе гост на есенната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург и отговаряше на въпросите на депутати. Това коментира бившият външен министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на по повод поредното напрежение между България и северозападната ни съседка.

Ето какво написа тя във фейсбук:

"Единствено аз от българските делегати получих възможност да задам въпроси поради недостиг на време. Ако беше дадена възможност и на останалите ми колеги от българската делегация, щеше да стане ясно, че нямаме никакви разминавания по този въпрос. Какво попитах Никола Димитров?

1. Какво прави правителството на РСМ, за да преодолее негативната тенденция, свързана с натиск и дискриминация спрямо гражданите на РСМ от български произход, изразяваща се в заплахи, престъпления от омраза, посегателства над хора и тяхното имущество, както и слово на омразата от страна на техни държавни служители?

2. Възнамерява ли правителството в Скопие ще изпълни резолюцията на Съвета на Европа от 2006 година, изискваща осъждането на тоталитарните режими? РСМ е единствената държава с такова минало, която все още не го е направила, както и не е предоставила реабилитация на жертвите на комунизма. Смята ли правителството му да отвори публично архивите с досиетата на бившите тайни служби?

На първия въпрос отговорът бе, че дискриминация спрямо българите няма. А на втори не чух никакъв коментар.

Мицотакис: Гърция не подкрепя блокадата на започването на преговорите със С. Македония

Пред колегите си от ПАСЕ заявих, че България продължава да подкрепя Република Северна Македония по пътя й към Европейския съюз при изпълнение на необходимите условия. Едно от тях е и спазването на човешките права на всички граждани на тази държава, включително тези, които се самоопределят като българи".

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
668 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Анонимен

2021.09.30 | 18:42

4
Браво, Кате !
заради

2021.09.30 | 15:15

1
заради тъпото ви гербераско правителство ни наеваха тия. на тиквата, каракачанката и тая гювендия простия договор за приятелство, след който почнаха да плюят и храчат по нас всекидневно
ДА ДА

2021.09.30 | 15:48

3
Те не са спирали бе.
ARMAKEDON

2021.09.30 | 15:47

2
VETTO FOREVER !

Добави коментар

Водещи новини