Александър Вучич: Сърбия иска изтеглянето на косовската полиция от Северно Косово

  • 21 септември 2021 13:54

  • 1076
  • 1
Александър Вучич: Сърбия иска изтеглянето на косовската полиция от Северно Косово
© Getty Images

Сърбия изисква незабавно изтегляне от границата между Косово и Сърбия на всички части на специалните сили на косовската полиция. Това съобщи във вторник сръбският президент Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. след заседание на Съвета за сигурност на страната, цитиран от TACC.

"Сърбия ще продължи да настоява за поддържане на мир, стабилност и пълна сигурност на сръбския народ в Косово. Ние считаме за неприемливи изявленияta, в които Белград и Прищина са приравнени и вината е на двете страни. Сърбия продължава да поддържа диалог в Брюксел, но няма да приеме наложените с едностранни действия криминални решения. Нашето решение е изтеглянето на всички части от Северно Косово и Метохия, връщане в предишното състояние, а след това - преговори в Брюксел “, каза Вучич.

Сръбските гражданки: Върнете казармата
Вучич отбеляза, че Брюкселските споразумения не се прилагат от Прищина и призова Брюксел да повлияе на косовската страна. В понеделник сутринта стотици косовски полицаи, включително снайперисти, окупираха ГКПП Ярине и Бърняк по границата със Сърбия. В същото време сърбите, възмутени от действията на косоварите, се придвижиха граничните пунктове с повече от 400 превозни средства и започнаха мирен протест. Вечерта косовските сили за сигурност използваха сълзотворен газ срещу сръбските протестиращи. Към днешния ден протестът на сърбите по границата продължава, информира "Фокус".

Косовската полиция твърди, че целта на разполагането на специални сили към ГКПП е да се модернизира инфраструктурата и да се подобрят условията на работа на полицията. От друга страна, ръководителят на канцеларията за Косово и Метохия при сръбското правителство Петър Петкович заяви, че премиерът на Косово Албин Курти и властите в Прищина, които Сърбия признава като временни, са разпоредили принудителното премахване на сръбските регистрационни табели в ГКПП и замяната им с временни косовски.

Теодора Александрова
1076 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Wow

2021.09.23 | 14:47

1
Ще страдата сръбски нищожества!

Добави коментар

Водещи новини