Албания е първа в Европа по произход на канабис; през България минават три маршрута за трафик

  • 29 юни 2021 13:14

  • 1035
  • 0
Албания е първа в Европа по произход на канабис; през България минават три маршрута за трафик
© Pixabay

Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC) публикува годишен доклад за ситуацията с наркотиците в периода 2015-2019 г., в който Албания е представена като първа в Европа и шеста в света по произход на канабиса. Изследването, което е достъпно на официалната интернет страница на службата, е цитирано от електронното издание Albanian Post.

В световен мащаб балканската страна е класирана след Мароко, Афганистан, Пакистан, Ливан, Иран. От европейските страни след Албания на осмо място се нарежда Испания, а на девето – Нидерландия.

Докладът разкрива, че албанските мрежи са важни и за трафика на кокаин. Според документа, албанците прилагат т.нар. „бизнес модел, който изключва трети страни“ и „управлява самия процес“ от началото до края му.

От графиката, публикувана в доклада, албанците са значителен дял от чуждестранни граждани, които са били арестувани във връзка с престъпления с кокаин. 25% от арестите в първото ниво на незаконната търговия произхождат от Албания.

Наркопродажбите са се преместили от улиците към кодирани платформи в интернет

България също се споменава в доклада. Отбелязва се, че най-голямото увеличение на количествата хероин и морфин, конфискуван в Европа през 2019 г., е докладван в Югоизточна Европа. Най-големите количества хероин и морфин, иззети в Европа, са от Югоизточна Европа от Турция (62% от общото в Европа), последвано от България. Данните доказват продължаващото използване на балканския маршрут към Западна Европа. Но и не само – от България се използва т.нар. западен маршрут – от страната ни към страните от Западните Балкани и след това – до пазарите в Централна и Западна Европа. През България минава и т.нар. източен клон на маршрута – към Румъния и Унгария и след това – към Централна и Западна Европа, предаде "Фокус".

Последвайте канала на

Novini.bg
1035 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини