Гърция постигна подобрения в своя полза на позицията на ЕС по отношение на Турция

  • 25 юни 2021 15:23

  • 384
  • 0
Гърция постигна подобрения в своя полза на позицията на ЕС по отношение на Турция
© Getty Images

Гърция постигна подобрения в своя полза по две критични точки по отношение на заключенията по отношение на Турция в първия ден на срещата на върха на Европейския съюз, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Изданието е научило от свои източници, че по отношение на деескалацията от страна на Анкара през последните месеци в Източното Средиземноморие, в заключенията е добавена фразата, че трябва тя да се запази „според изявлението на членовете на Европейския съвет от 25 март 2021 г.“

Масов протест пред парламента в Атина, транспортът е блокиран

В първоначалния проект се посочваше, че Европейският съвет приветства продължаващата деескалация в Източното Средиземноморие. Във втория проект думата „продължаваща“ във връзка с деескалацията беше премахната. Вместо това се добавя, че трябва да се поддържа деескалация.

По отношение на митническия съюз ЕС-Турция във втория проект е било добавено, че той трябва да бъде приложен от Турция по отношение на всички държави-членки. Проектът е по-подробен и в критиката си към Турция по въпросите на върховенството на закона и правата на човека.

Нещо повече, в параграфа по въпроса за Кипър Европейският съвет изрично заявява пълния си ангажимент за решаването на бизоналната, двукомунална федерация въз основа на съответните резолюции на ООН. Там също така отбелязва значението на оградения град Вароша в окупирания от Турция Северен Кипър и че статутът му трябва да бъде спазван от Турция, предаде "Фокус".
 

Последвайте канала на

Novini.bg
384 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини