МВнР работи в рамките на компетенциите си за нормализиране на трафика на границата ни с Гърция

  • 23 юни 2021 18:24

  • 493
  • 0
МВнР работи в рамките на компетенциите си за нормализиране на трафика на границата ни с Гърция
© bulphoto (архив)

Министерството на външните работи е в контакт с гръцката страна по повод на трафика на общата ни граница и работи в рамките на компетенциите си за намиране на решение на настоящата ситуация, свързана с противоепидемичните мерки, наложени от гръцките власти, съобщават от пресцентъра на МВнР.

Във връзка с режима на контрол от страна на гръцките власти по съвместните ГКПП, на 22 юни 2021 г. е бил проведен разговор с представител на гръцкото посолство, като българската страна е повдигнала въпроса за отваряне на ГКПП "Илинден-Екзохи" за преминаване на пътници, а не само за товарни МПС.

Заради опашките по границата – спешна среща между бранша и институциите

Напомнено е било, че служебният премиер Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен по време на срещата си с посланика на Гърция на 14 юни е обърнал внимание, че би било от голяма полза за бизнеса и туризма, ако всички ГКПП между България и Гърция бъдат отворени за преминаващи.

Гръцката страна изрази очакването си, че ще бъдат предприети мерки за улесняване на трафика през ГКПП "Илинден-Екзохи", както и че до края на юни ще бъдат обявени мерки за облекчаване на трафика през ГКПП "Кулата-Промахон", като там се планира да бъде увеличен броят на проверяващите служители от гръцка страна.

Министерството на външните работи ще продължи комуникацията с гръцката страна по въпроса с настояване за създаване на условия за по-голяма пропускателност по съвместните ГКПП.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
493 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини