Масов протест пред парламента в Атина, транспортът е блокиран

  • 16 юни 2021 18:11

  • 639
  • 2
Масов протест пред парламента в Атина, транспортът е блокиран
© Getty images

Масови протести има пред парламента в гръцката столица Атина срещу проектозакон, който депутатите ще гласуват тази вечер.

Синдикатите организират демонстрации срещу премахване на осемчасовия работен ден. Стачката продължава до полунощ с блокиран транспорт, предаде БНР.

Стачката в Гърция на 16 юни 2021 г. ще засегне и наземния градски транспорт, и метрото в Атина

Хиляди гърци са пред парламента и протестират срещу промените в трудовото законодателство, които ограничават правата на трудещите се и дават възможност на работодателите за масови уволнения без обезщетения. Блокиран е центърът на Атина от демонстранти, които остават пред парламента до приключване на гласуването.

Силно е напрежението и вътре в парламента, където по време на дебатите опозицията подложи на остра критика цялата система на трудови отношения в страната. Депутат от опозицията прикани колегите си от управляващата партия първо да отидат на работа една седмица в строителството или в мините и след това да гласуват премахване на осемчасовия работен ден. Премиерът Мицотакис защити позицията на правителството и заяви, че новият закон цели да въведе ред в защита на правата на работниците. Опозицията категорично заяви, че няма да подкрепи закона.

В страната стачката продължава до полунощ с блокирани пристанища, спрени влакове и градски транспорт.

Мая Йорданова
639 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.06.16 | 21:05

2
Малаките на кого се сърдят, нали те си го избраха Кирячето.

2021.06.16 | 18:31

1
Евалакис

Добави коментар

Водещи новини