Проф. Иван Илчев: Въпросът за отношенията ни с РСМ е в ръцете на политиците

  • 17 юни 2021 12:59

  • 504
  • 1
Проф. Иван Илчев: Въпросът за отношенията ни с РСМ е в ръцете на политиците
© Булфото

"Македонците не искат да променят абсолютно нищо в своето разбиране за историята, ние не можем да отстъпим от своето, така ще си останем две държави, всяка от които си има своя версия за историята, от която за съжаление никой в Европа не се интересува. Въпросът е в ръцете на политиците. Ако те искаха да направят нещо реално, трябваше да изпълнят това, което беше заложено в Договора и от което нищо не беше направено". коментарът направи в интервю за БНР проф. Иван Илчев, член на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Република Северна Македония. 

Според него европейските държави не разбират за какво е спорът ни и не се поставя искане към Северна Македония да се откаже от очевидно погрешни тълкувания на македонската история, а се поставя само към България:

Заев: България и РС Македония пишат в момента европейска, евроатлантическа и братска история

"В това е нашата огромна вина, че ние в продължение на десетилетия не направихме нищо, а само говорихме".  Проф. Илчев изказа учудване, че в Европа вярват на всичко, казано от македонските политици:

"Те говорят от името на македонския народ, а м РСМ 25% от населението няма нищо общо с историята на Македония. Ако говорим за най-древно население на Балканите, това са албанците. Очевидно външнополитическият натиск се използва за вътрешнополитически цели в РСМ".

По думите на историка РСМ е подписала Договор, който не изпълнява, нищо не ѝ пречи да подпише и пътна карта, която също да не изпълнява.

Последвайте канала на

Novini.bg
504 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
не

2021.06.17 | 16:31

1
не може това важно дело да се остави в ръците на неграмотници, лъжци и продажници. като гробарите например.

Добави коментар

Водещи новини