Позицията на България по евроинтеграцията на РС Македония остава непроменена, страната ни продължава да е отворена за диалог

  • 16 юни 2021 19:38

  • 738
  • 0
Позицията на България по евроинтеграцията на РС Македония остава непроменена, страната ни продължава да е отворена за диалог
©

Министерският съвет одобри позицията на България за участие в заседанието на Съвета "Общи въпроси", което ще се проведе на 22 юни 2021 г. в Люксембург, съобщават от пресцентъра на МВнР.

Съветът ще обмени мнения по политиката на разширяване на ЕС и Процеса за стабилизиране и асоцииране и ще подготви извънредното заседание на Европейския съвет на 24-25 юни 2021 г., включващо темите COVID-19, икономическо възстановяване, външните аспекти на миграцията, отношенията EC-Русия, актуални развития в Източното Средиземноморие и отношенията ЕС-Турция.

Заев се надява да се разбере с България при следващото правителство, идва в София до края на седмицата

В частта за политиката на разширяване на ЕС и европейската перспектива на Република Северна Македония в приетата от правителството позиция се посочва, че България се придържа към Декларацията на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. и Рамковата позиция относно европейската перспектива на Република Северна Македония, приета от Министерския съвет на 9 октомври 2019 г. Позицията на България по отношение на преговорната рамка и провеждането на Междуправителствената конференция (МПК) с Република Северна Македония остава непроменена.

Преговорната рамка за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС следва да съдържа необходимите гаранции по отношение на изпълнението на Договора от 2017 г, каквито към момента не са налице. Не са изпълнени и изискванията за провеждане на МПК. Заедно с това, България остава отворена за диалог и предприема стъпки за укрепване на доверието и завръщане към прагматичен и конструктивен диалог.

По отношение на различните аспекти на противодействие на пандемията, свързана с COVID-19, министрите ще направят преглед на епидемичната обстановка и актуалното състояние на процеса на ваксиниране, ще обсъдят подготовката за прилагането на цифровия сертификат на ЕС за COVID-19 и др., информират от пресцентъра на МВнР. Съветът ще разгледа актуалното състояние на изпълнението на Инструмента "Следващо поколение ЕС", както и Препоръката на Съвета за икономическата политика на страните от еврозоната.

Председателството на Съвета на ЕС ще запознае министрите с последните развития, свързани с Конференцията за бъдещето на Европа в контекста на предстоящото на 19 юни 2021 г. първо пленарно заседание. Министрите ще бъдат информирани за актуалните развития на отношенията ЕС - Швейцария.

Мая Йорданова
738 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини