Кипър: Ердоган иска да направи подарък на турците за наша сметка

Реджеп Тайип Ердоган се готви да направи подарък на съгражданите си за наша сметка, това е казал външният министър на Кипър Никос Христодулидес, написа гръцкият в. Прототема.

По думите на първия дипломат в Никозия турският президент е смятал да присъдени така наречената Севернокипърска турска република към ръководената от него държава през 2023 г.

"Анкара е окупирала територии в северните части на Сирия и Ирак и вероятността да ги анексира нараства с всеки изминат ден. Тези действия представляват огромна заплаха и за нашата страна. Ето защо аз не изключвам вероятността Ердоган да обяви окупираните части от Република Кипър за турска територия през 2023 г. Такъв ход ще бъде подарък за турските граждани по случай едновековния юбилей от провъзгласяването на Република Турция, а цената ще платим ние", е заявил министърът по време на заседание на парламента.

Христодулидес е припомнил пред депутатите и за посещението на Ердоган в северното пристанище Фамагуста преди няколко около месец. "Тази визита по никакъв начин не допринесе за нормализиране на отношенията между двете общности (кипърските гърци и кипърските турци)", е подчертал той.

Отвориха достъпа до крайбрежието на "Призрачния град" в Северен Кипър

Да припомним, около 30 процента от средиземноморския остров са били окупирани от Анкара през 1974 г.  Девет години по-късно там е била обявена Севернокипърската турска република, която е призната само от югоизточната ни съседка.

Преговорите с посредничеството на ООН между ръководители на гръцката и турската общност за намиране на решение проблема са започнали през 1975 г. Към този момент обаче не е бил постигнат някакъв напредък.

Коментари

 1. 2020.11.17 | 13:56
  Видяхте ли как Турция се бори за своята територия а ние с македонците само приказки. Кога българската воинска ще влезе иси вземе откраднатата територия от ноиският договор
  1. 2020.11.17 | 14:43
   Kakva voyska?
 2. 2020.11.17 | 14:22
  Сега сте вие коментатори хайде завиждайте.
 3. 2020.11.17 | 14:12
  Кач пара
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет