Отвориха достъпа до крайбрежието на "Призрачния град" в Северен Кипър

Курортът Вароша до някогашната перла Фамагуста е изоставен от 1974 г., когато Турция нахлува в северната част на Кипър. По сградите и до днес личат дупки от куршуми.

Властите на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР) отвориха за посетители крайбрежната ивица на района Вароша на град Фамагуста, предаде кипърското гръцко издание "Филелефтерос".

Решението за това беше взето на среща на премиера на кипърските турци Ерсин Татар и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара във вторник, предава БТА. 

При днешното отваряне на Вароша (на турски Мараш) беше разрешено влизането на граждани, както и на представители на медиите под контрола на полицията на кипърските турци.

В съобщение в Туитър Татар написа: "Възстановяваме затворения Мараш за човечеството, за Кипър и за света. Заедно вървим от отворения Мараш към едно ново бъдеще" - в явна референция към един от предизборните му лозунги за президентските избори в неделя - "Към едно ново бъдеще".

Районът Вароша е окупиран след турското нахлуване в Кипър през 1974 г. За разлика от останалите части на Северен Кипър, от тогава до днес той беше под пряката администрация на турската армия и достъпът до него беше забранен. Според резолюциите на ООН заселването на когото и да било в зоната, освен на избягалите при нахлуването законни собственици, е неприемливо. Решението за отварянето на Вароша предизвика остра реакция от страна на Република Кипър и Гърция, както и безпокойство от страна на ООН, ЕС и други международни фактори.

Кипърските медии публикуваха и снимки от подготовката за отварянето, на които се вижда работници да почистват улици и да полагат нов асфалт. След затварянето си през 1974 г. под влияние на времето и природните сили Вароша, някога най-известният морски курорт в Кипър, е в тежко състояние.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Tуризъм

още

Анкета

Има ли съкращения на вашето работно място?

Има ли съкращения на вашето работно място?

Избрано от Интернет