Посланикът на ЕС: В Северна Македония са необходими реформи във всички области

В Северна Македония са необходими реформи във всички области, особено в сферата на върховенството на закона - ключова тема според новата методология за разширяване на ЕС, която се отваря първа и се затваря последна в хода на преговорите, заяви новият посланик на ЕС в Скопие Дейвид Гиър на съвместна пресконференция с премиера Зоран Заев, съобщава телевизия ТВ24.

"Мандатът на новото правителство, както и моят мандат като ръководител на делегацията на ЕС в Скопие започват във време, в което с нетърпение очакваме официалното начало на преговорите на страната с ЕС. Припомням, че тя вече постигна много в областта на реформите, както и в решаването на двустранните спорове със съседите", подчерта Гиър, като посочи, че Северна Македония е пример за целия регион, предава БТА. 

Германия: Да не поставяме допълнителни условия пред Скопие за членство в ЕС

Гиър каза, че трябва да продължат реформите и в областта на демокрацията, защитата на човешките права и на околната среда и развитието на динамична икономика, които са главните показатели за положителни промени в живота на гражданите.

Посланикът на ЕС изтъкна и значението на добросъседските отношения и изпълнението на договорите с Гърция и България в тази област.

Гиър каза още, че процесът на интеграция в ЕС е върховна цел, която изисква ангажирането на всички политически сили и на цялото общество в нейното изпълнение.

Премиерът Зоран Заев от своя страна изрази очакване, че дискусията за преговорната рамка в Брюксел ще завърши успешно на Съвета за общи въпроси на 10 ноември и след това ще бъде реално да се очаква първата междуправителствена конференция на Северна Македония и ЕС.

Външният министър на С. Македония: България трябва да знае, че имаме червени линии

Той каза, че вдъхват оптимизъм сигналите от европейските партньори, че двустранните проблеми няма да бъдат спънки във фазата на заключителните преговори.

"Ние сме на път, от който няма връщане. Изхабихме много време за конфликти, вместо за решаването им", отбеляза премиерът.

Коментари

  1. 2020.09.24 | 12:34
    "Посланикът на ЕС: В Северна Македония са необходими реформи във всички области" - да се разбира че - "Трябва да се разруши изцяло икономиката на републиката и да се превърне в ратаи и безправни купувачи на европеиски боклуци."
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет