Разследват гръцки вестник за обида срещу Ердоган

  • 22 септември 2020 16:22

  • 780
  • 0
Разследват гръцки вестник за обида срещу Ердоган
© Getty Images/Guliver

Анкарската прокуратура е започнала разследване във връзка с публикацията от петък на гръцкия в. "Димократия", съдържаща обидни забележки по адрес на турския президент Реджеп Ердоган, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Разследването на прокуратурата се води на основание за извършена "обида на президента" и се отнася до предполагаемо нарушаване на член 12, 13 и 299 от Турския наказателен кодекс от ръководителите на гръцкото издание, съобщи Анадолската агенция.

Турските медии съобщиха вчера, че Ердоган е внесъл чрез адвоката си жалба против "Димократия", в която обвинява собственика и няколко представители на висшето ръководство на вестника в обида на президента, което е наказуемо деяние според турското законодателство.

Ердоган внесе жалба против гръцки вестник, обидил го с псувня

В жалбата се посочва, че обидните квалификации в публикацията свидетелстват за морално падение, а фактът, че те бяха посрещнати с мълчание от гръцката общественост е знак, че това морално падение не е ограничено единствено до някои маргинални кръгове. Според текста публикуваните от "Димократия" обиди и псувни са насочени не само срещу личността на президента, но и срещу интересите на турския народ, които президентът решително преследва в Източното Средиземноморие и Егейско море.

В. "Димократия" публикува в петък материал, в чието заглавие препоръча на турски език на Ердоган "да върви на майната си". Обидата беше преведена и на английски език /f**k off/, напомня "Катимерини".

Гръцкото правителство осъди оскърбителния език в публикацията, като заяви, че той противоречи на ценностите на гръцкия народ.

Novini.bg
780 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини