Македонски историк: Ако Гоце Делчев се окаже българин, защо да отбелязваме паметта му?

  • 02 август 2019 08:25

  • 2653
  • 1
Македонски историк: Ако Гоце Делчев се окаже българин, защо да отбелязваме паметта му?
© Уикипедия

Професор Петър Тодоров, член на съвместната българо-македонска Комисия по историческите и образователните въпроси, смята, че политиците не трябва да поставят срокове, в които трябва да се намери решение за Гоце Делчев, както е направил българския премиер Бойко Борисов, който посочи октомври като краен срок.

,,Единственото задължително на този свят е да се умре, а дали ще вземем решение до октомври ще покаже времето. Най-добре е политиците да не ни притискат и да не поставят срокове, защото това е контрапродуктивно за самата дискусия, защото в тези условия политиците от двете страни работят под натиск, че трябва да се постигне нещо и тогава има голям риск да се вземат лоши и неадекватни решения, които може да бъдат контрапродуктивни“, заяви Тодоров, цитиран от ''Фокус".

Тодоров заяви, че ако Гоце Делчев, една от най-значителните личности в историята, бъде обявен за българин, македонците няма да имат основание защо да отбелязват паметта му.

,,Тъй като, ако той е бил българин, не виждам причина защо ние, македонските граждани, бихме имали основание да отбелязваме паметта му“, посочи историкът.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
2653 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.08.02 | 22:01

1
Tsist vardarets

Добави коментар

Водещи новини