Проф. Димитров коментира седмата среща на съвместната експертна комисия между България и Северна Македония

  • 13 септември 2019 18:37

  • 395
  • 0
Проф. Димитров коментира седмата среща на съвместната експертна комисия между България и Северна Македония
© БНТ (архив)

Като най-безплодното определи седмото заседание на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония съпредседателят на комисията проф. Ангел Димитров.

Вчера и днес имахме много интензивна, заредена с емоции работа, но резултатите са близо до нулата, коментира проф. Димитров на брифинг след двудневното заседание на комисията в София. За да се стигне такава ситуация, очевидно имаме много дълбоки разминавания в интерпретацията на миналото и в начина, по който искаме да решим спорните въпроси, посочи той, цитира БТА.

За нас е много важно да продължим работата в духа не на компромисите, а на онова съгласие, което може да бъде постигнато на базата на разбирането на солидните аргументи, отбеляза той. Ние сме преди всичко историци, затова за нас е важно, когато разсъждаваме за миналото, да не го превръщаме в обект на някакви конюктурни интереси, отбеляза проф. Димитров.

Основното разминаване между двете части на комисията е, че нашето желание е първо да се разгледа, анализира и оцени исторически от гледна точка на общото минало ролята, значението и дейността на Гоце Делчев в неговото историческо време, докато колегите ни поставят друг акцент - повече върху отношението към Гоце Делчев от един по-късен исторически период, обясни проф. Димитров.

Проф. Драги Георгиев, съпредседател на комисията, също смята, че срещата е била разочароваща от гледна точка на постигнатото. Според него целта е да се постигне компромис на базата на разбирането на аргументите на двете страни и да се стигне до балансиран поглед върху нещата.

Според нас Гоце Делчев трябва да бъде мост, личност, която да допринася за добросъседството и искаме да дефинираме това как ще бъде най-продуктивно за двете общества, допълни проф. Георгиев.

Той изрази увереност, че дискусията, която по думите му е била на високо ниво, е добра основа за следващата среща.

Проф. Ангел Димитров допълни, продължавайки метафората, че на него му се иска мостът да има здрави основи, а здрави основи може да има само тогава, когато се знае каква личност е Гоце Делчев, какви са конкретните му цели, а едва след това да се обърнем към късното отношение към една историческа личност. Не бива да превръщаме съвременните формулировки в аргументи за оценка на миналото, смята той.

Радина Лазарова
395 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини