АБВ: Поредна победа за партията е, че не даде Гоце Делчев на македонците

  • 23 юни 2019 11:30

  • 764
  • 0
АБВ: Поредна победа за партията е, че не даде Гоце Делчев на македонците
© Novini.bg

АБВ оценява позитивно изказването на македонския президент. Това е и победа на АБВ в усилията да се защити историческата истина. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

В продължение на близо две години от подписването на договора, АБВ води последователна политика и има национално отговорна позиция за отношенията със Северна Македония. За разлика от редица партии, които използват темата за да се върнат на полето на патриотизма и то най-вече по време на избори, без да имат реални действия, то ние от АБВ:

- Още през август 2017 г., единствено ние обърнахме внимание на изказванията на македонския премиер, при неспоменаването на българите в Илинденско-Преображенското  въстание;

- на 21 май 2018 г. излязохме с позиция против предложеното име „Илинденска Македония”, която изпратихме на Мултидисциплинарната комисия и представихме пред ръководството на БАН, докато останалите партии приветстваха провокативното предложение и не реагираха на конкретни изказвания на премиера Заев, като „Илинденското въстание е македонско”.

- Организирахме две дискусии с представители на академичните среди, интелектуалци, дипломати и общественици в София и Благоевград.

- Инициирахме две срещи с премиера, с председателя на Мултидисциплинарната комисия и с комисията по външна политика на Народното събрание, пред които поставихме необходимостта да се дефинира понятието „обща история”, за да се спрат посегателствата срещу българската история и култура. Конкретно настояхме: Да се осъществява парламентарен контрол върху работата на българската част на комисията и отчетността й да има публичен характер; Да се дефинира понятието „обща история”; Да се постави въпроса за Илинденско-Преображенското въстание и неговият български характер; Да се настоява за спирането на фалшификациите по отношение на българската литература и да се прекратят опитите български автори да бъдат македонизирани; Да се помисли за анекс към договора или нов документ, който да има превантивен характер и да гарантира опазването на българската история и култура.

- през март 2019 г. ние издадохме сборник „Илинденско-Преображенското въстание 1903 г. през погледа на европейските дипломати“. Негов съставител е проф. Бужашка, а предговора е писан от Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в. Избраните преписки на чуждестранни дипломатически мисии (на български и на английски) свидетелстват по категоричен начин, че  Илинденско-Преображенското въстание представлява най-сериозният опит на българското население да се освободи чрез революция и че то е продължение на освободителните борби на българския народ от 70-те години на XIX в. Документите дават сведения за подготовката и хода на въстанието, за етническия състав на населението в Македония и представляват дипломатически преписки на посланици, консули, вицеконсули, министри на външните работи и държавни секретари и са неоспорими историографски факти.

- Разпространяваме книгата в България и в ЕС, след като лично предадохме на министър-председателя 30 копия, които да стигнат до министър-председателите на държавите от ЕС.

През този близо две годишен период нито една парламентарно представена партия не реагира адекватно. Напротив, приеха името „Илинденска Македония”, не реагираха на провокативни изказвания на Зоран Заев:

-  Август 2017 г., АБВ единствена обърна внимание на изказванията на македонския премиер, при неспоменаването на българите в Илинденското въстание;

-  3 август 2018 г., изказване на Зоран Заев „Илинденското въстание е македонско”. Неадекватна реакция на Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за.

-  21 август 2018 г., „Македонския език ще е официален в ЕС”, включване на БСП и ВМРО, които експлоатират темата, за да се върнат на полето на патриотизма.

Напротив, докараха положението до там, че българите да се радваме, че македонците са признали историята ни, че Самуил е български владетел, че сме участвали в Илинденско-Преображенското въстание. Правителството си постави за приоритет вкарването на Македония в НАТО и ЕС и то без никакви условия, вместо защита на националния ни интерес и история.

АБВ сме горди с това, че въпреки че сме извънпарламентарна партия имаме успехи на това поле. Ние водим битка срещу македонизма, защото той е в ущърб и на България и на Северна Македония и прокарва изкуствени разделителни линии, които ни настройват едни срещу друг. АБВ поведе битката за защита на българската история и няма да спре и това трябва да е ясно на всички. Оценяваме, като положителна стъпка изказването на президента Пендаровски, че Гоце Делчев е българин. Считаме, че имаме заслуга и тази линия трябва да се поддържа и занапред.

Ние създаваме тенденции, тезите на АБВ за анекс към договора между България и Република Македония и за условия при подкрепата й за членство в ЕС вече са чуваеми и се възприемат от други партии. Този факт може само да ни радва, защото темата за Република Македония е надпартийна и тук следва да обединим усилията си и да защитим българската история, да не позволяваме пренаписване и преиначаване, нито македонизиране на български дейци като Димитър Талев, Христо Смирненски, Никола Вапцаров, братя Миладинови, Даме Груев, Яне Сандански и разбира се Гоце Делчев, заради който през последните дни общата комисия спря работа след провокативното предложение за честване на 7 октомври.

Сега с отлагането на дата за начало на преговорите за членство на Македония в ЕС, ни се дава още една възможност да си защитим интереса, така както го направи Гърция. Ние от АБВ недоумяваме и не приемаме как член на комисията от българска страна може да каже, че България не може да си защити интереса така, както Гърция. Напротив и е редно. Редно е да защити българският интерес, да защити мира на Балканите, да покаже далновидност и да стимулира процес на положително развитие в региона и в ЕС. Това би направил един държавник, за разлика от много политици.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
764 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини