Сърбия тръгва към предсрочен вот за парламент на фона на протести? (видео)

  • 10 декември 2018 13:35

  • 661
  • 1
Сърбия тръгва към предсрочен вот за парламент на фона на протести? (видео)
© Булфото (архив)

Сърбия може да тръгне към предсрочни парламентарни избори, написа местният в. Блиц.  

По данни на изданието президентът на балканската държава Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. смята да разпусне Скупщината и да се проведе извънреден вот за парламент. Формалният повод са два инцидента, при който пострадаха представители на опозицията. По време  на частичните  местни избори, състояли се миналата седмица в централната община Личани, кандидата за общински съветник на опозиционна партия "Двери" Нада Йонавоич заяви, че е била нападната от привърженици на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП).

Две седмици по-рано в южния град Крагуевац бе пребит лидерът на партията Сръбска левица Борислав Стефанович. Инцидентите предизвикаха за мащабни протести в Белград. Протестиращи няколко поредни вечери блокират центъра на сръбската столица и носят плакати с надпис "Спрете кървавите ризи!" Те искат сръбската власт да поеме политическа отговорност за насилието над опонентите.

Вучич вчера заяви пред актива на СПП, че обмисля да подпише указ за извънредни избори за Скупщина. "Няма да се поддам на уличния натиск, в момент когато сръбският народ се разпъва на кръст заради Косово, и когато започнахме да вървим напред. Определено тези хора искат да ни върнат с десетилетия назад", каза президентът.

Според Блиц активистите на СПП са одобрили мнението на президента и се очаква съответният указ да бъде подписан идната седмица.

 

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
661 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
на върбе

2018.12.11 | 06:56

1

боли ме маленхерата за сърбите

Добави коментар

Водещи новини