Федерика Могерини взима Нобела за мир?

  • 31 август 2018 12:24

  • 811
  • 1
Федерика Могерини взима Нобела за мир?
© Getty (архив)

Федерика Могерини може да получи Нобелова награда за мир, предаде ТАСС.

Първият дипломат на 28-те ще бъде отличена с престижната награда, ако Белград и Прищина постигнат споразумение. "Заедно с италианския дипломат с Нобела за мир може да бъдат отличени и президентът на Сърбия – Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. и неговият колега от Косово - Хашим Тачи", заяви източник от Брюксел днес. Малко по-късно европейският комисар по разширяването на блока Йоханес Хан заяви, че в диалога между двете балкански държави е постигнат напредък.

На 7 септември двамата балкански лидери ще се срещнат в Брюксел за пореден кръг от диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, който се води с посредничеството на ЕС. "Ние, като посредник, ще подкрепим всяко едно решение, които ще удовлетвори и Белград, и Прищина", каза Могерини днес в кулоарите на срещата на външните министри от 28-те във Виена. Според нея споразумението може да бъде подписано в рамките на няколко месеца.

Отношенията между Сърбия и бившата нейна провинция се обтегнаха допълнително, след като Косово отказа да даде самоуправление на сърбите (10% от населението на най-младата балканска държава).

Последвайте канала на

Валери Зайцев
811 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
fff

2018.08.31 | 14:44

1
тези нобелови награди станаха пълен фарс.

Добави коментар

Водещи новини