Китай удължи споразумението с Ватикана за назначаване на епископи

  • 22 октомври 2024 12:40

  • 154
  • 0
Китай удължи споразумението с Ватикана за назначаване на епископи
© pixabay

Китай и Ватикана се догвоориха да удължат споразумението за назначаването на католически епископи в Китай за по-дълъг период от четири години, предава "Ройтерс".

Ватиканът сключи забележителна сделка с правителството в Пекин през 2018 г. Споразумението, което преди това беше подновявано на всеки две години, дава на китайските служители известна информация за това кого папа Франциск назначава за епископ в страната.

Двете страни ще продължат да водят конструктивни разговори и да подобряват отношенията, каза на брифинг говорителят на външното министерство Лин Джиен.

Съдът в Рим разпореди мигрантите, отведени от Италия в Албания, да бъдат върнати

Консервативните католици критикуваха споразумението като предаващо твърде много контрол на Китай. 92-годишният кардинал Джоузеф Зен, който служи като епископ на Хонконг от 2002-2009 г., е сред най-шумните критици.

Ватиканът казва, че споразумението разрешава продължилото десетилетия разделение между нелегална църква, която се кълне във лоялност към Ватикана, и контролираната от държавата католическа патриотична асоциация.

Сделката никога не е публикувана, а само описана от дипломатически служители. Ватиканът казва, че папата запазва окончателната власт за вземане на решения при назначаването на китайски епископи.

Говорейки миналия месец в края на обиколката си в Югоизточна Азия и Океания, папа Франциск каза, че резултатите от сделката от 2018 г. "са добри".

"Щастлив съм от диалога с Китай", каза 87-годишният папа. "Работим с добра воля."

Последвайте канала на

Калина Христова
154 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини