Десет души загинаха, след като бурята "Яги" предизвика наводнения и свлачища във Филипините

  • 02 септември 2024 11:53

  • 342
  • 0
Десет души загинаха, след като бурята "Яги" предизвика наводнения и свлачища във Филипините
© Getty Images архив

Десет души загинаха, след като тропическата буря "Яги" донесе обилни валежи във Филипините, които причиниха наводнения и свлачища, съобщиха днес националната агенция за управление на бедствията и представители на местните власти, цитирани от ДПА.

В някои от засегнатите райони бе съобщено за наводнения с дълбочина на водата, достигаща до гърдите, включително в столицата Манила. Това принуди властите да отменят часовете в училищата и да преустановят работата на правителствени учреждения.

Пет от смъртните случаи са в следствие на свлачища, четирима души са се удавили и един човек е бил убит от токов удар, съобщиха официални представители и полицията.

В град Себу на 570 километра южно от Манила 17-годишно момиче и 26-годишна жена са били затрупани от свлачища. По информация от местни официални представители други 10 души са пострадали.

Двама братя на възраст 12 и 18 години, както и 27-годишна бременна жена са загинали след свличане на земни маси в град Антиполо източно от Манила, а трима други души, включително 4-годишно дете, са се удавили, каза ръководителят на местната агенция за управление на бедствията. Той добави, че един човек все още е в неизвестност.

Полицията съобщи, че един човек е загинал в следствие на токов удар, докато оглеждал наводнения си магазин, а 8-месечно бебе се е удавило в град Нага на около 260 километра южно от Манила.

Две деца загинаха, след като сграда се срути заради наводненията в Нигерия

Десетки вътрешни полети бяха отменени и пристанищата в източната и централната част на страната бяха затворени. По информация от бреговата охрана повече от 2200 пътници са блокирани.

Местната метеорологична служба каза, че "Яги" носи ветрове с максимална продължителна скорост на вятъра от 75 километра в час и пориви с максимална скорост от до 90 километра в час. Бурята се придвижва в посока запад-северозапад със скорост от 15 километра в час и според прогнозите до сряда ще се усили до силна тропическа буря. "Тя може да достигне и до пикова категория тайфун до четвъртък или петък", добави метеорологичната служба.

През Филипините преминават средно по 20 тропически циклона всяка година, посочва ДПА, цитирано от БТА. Най-силният тайфун, засягал някога страната, е супертайфунът "Хаян", който причини 6300 жертви и остави повече от 4 милиона души без домове през ноември 2013 година.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
342 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини