Сингапур улеснява наказателното преследване на случаите с пране на пари

  • 02 юли 2024 14:07

  • 216
  • 1
Сингапур улеснява наказателното преследване на случаите с пране на пари
© pixabay

Сингапур се стреми да улесни правоприлагащите органи при наказателното преследване на престъпленията, свързани с пране на пари. Това заяви министерството на вътрешните работи Касивисванатан Шанмугам, предаде "Ройтерс".

Той отбеляза, че в момента някои случаи не се преследват, ако не е възможно напълно да се проследят следите на "изпраните" пари, които влизат в азиатския финансов център.

В прессъобщение Министерството на вътрешните работи уточни, че новият законопроект за борба с прането на пари и други въпроси, внесен в парламента във вторник, ще премахне необходимостта прокуратурата да доказва пряка връзка между престъпното поведение и изпраните средства.

"Ще бъде достатъчно прокуратурата да докаже разумно съмнение, че перачът на пари е знаел или е имал основателни причини да вярва, че работи с престъпни приходи", казва още вътрешното министерство и добави, че това ще помогне при наказателното преследване на мулетата на пари, когато първоначално изпраните средствата са преминали през банкови сметки и посредници в чужди юрисдикции.

Ще се затегнат и изискванията към операторите на казина да извършват надлежна проверка на клиентите, като се намали прага на една транзакция в брой, включваща 10 000 сингапурски долара (7 362 долара) или повече, допълва министерството.

Новият законопроект ще позволи на правоприлагащите органи да разследват престъпления за пране на пари, свързани с екологични престъпления в чужбина. Понастоящем Сингапур не може да разследва такъв тип престъпления като незаконен добив, незаконен трафик на отпадъци и незаконна сеч, които се случват в чужбина понеже те не се разглеждат като сериозни според сингапурското законодателство, тъй като обикновено не се прилагат в бедния на земи град-държава.

Също така законопроектът улеснява властите да продават конфискувани или задържани имоти и да се справят с конфискувани имоти, свързани със заподозрени, които са избягали от страната.

Миналата година Сингапур разби мрежа за пране на пари на стойност 2,24 милиарда долара, управлявана от чуждестранни граждани, като последният от 10 обвиняеми беше осъден на 10 юни. Парите идвали от задгранични измами и онлайн хазарт в чужбина, след което са прехвърляни в сметки в Сингапур и са инвестирани в недвижими имоти, коли, чанти и бижута.

Заради този случай правителството създаде междуведомствена комисия, която да преразгледа режима за борба с този тип престепления.

Тъй като Сингапур е международен финансов и бизнес център, е изправен пред по-големи рискове от пране на пари финансиране на тероризма, отколкото други страни, коментира премиерът Лорънс Уонг.

Китайската полиция разследва пране на пари, свързани с наркотици, след сигнал от САЩ

Миналия месец Сингапур публикува доклад за национална стратегия за възстановяване на активи, в който се осочва, че се стреми да "лиши престъпниците от техните незаконни печалби, като по този начин премахне финансовия стимул за пране на парите им в Сингапур".

Последвайте канала на

Калина Христова
216 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.02 | 18:37

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини