Китайската полиция разследва пране на пари, свързани с наркотици, след сигнал от САЩ

  • 19 юни 2024 14:53

  • 264
  • 1
Китайската полиция разследва пране на пари, свързани с наркотици, след сигнал от САЩ
©

Китайската полиция разследва случай на незаконна валутна дейност и пране на пари след сигнал от САЩ, съобщиха държавните медии, което е рядък случай на сътрудничество в борбата с наркотиците между двете суперсили, предаде Ройтерс.

В началото на годината САЩ и Китай възобновиха преговорите за сътрудничество в областта на борбата с наркотиците и правоприлагането, а китайското министерство на обществената сигурност похвали случая като успешен пример за китайско-американско взаимодействие в борбата с наркотиците.

Новината изглежда потвърждава информацията, публикувана вчера от министерството на правосъдието на САЩ, в която се твърди, че мексиканският картел "Синалоа" е заговорничил с групи, базирани в Калифорния и свързани с китайското нелегално банкиране, за изпиране на приходи от трафик на наркотици в размер на над 50 млн. долара.

Министерството на правосъдието заяви, че е координирало работата си в тясно сътрудничество с правоприлагащите органи в Мексико и Китай.

Китайските държавни медии съобщиха в кратка информация, че след подадени от САЩ сигнали разследването е установило, че от 2017 г. мъж на име Тун е открил автокъща в САЩ, за да продава автомобили и да предлага услуги по обмяна на китайски юани и американски долари за клиенти, които купуват автомобили.

По-късно операцията прераства в престъпна дейност, включваща незаконна търговия с чуждестранна валута, съобщават агенция Синхуа и Централната китайска телевизия (CCTV), като се позовават на министерството за обществена сигурност.

Заподозреният е арестуван, а случаят се разследва допълнително, съобщават държавните медии. 

На редовната пресконференция, на която беше зададен въпрос за случая, китайското министерство на външните работи заяви: "препращаме ви към компетентните органи".

САЩ, където злоупотребата с фентанил е основна причина за смърт, настояват за по-задълбочено сътрудничество в областта на правоприлагането, включително за справяне с незаконното финансиране, и за допълнителен контрол върху химикалите, които могат да се използват за производство на фентанил.

В Румъния откриха кокаин за 1 млн. евро, заровен в двор на къща

Телевизия CCTV съобщи, че Националната комисия по здравеопазване на Китай е решила от 1 юли да включи 46 вещества в "допълнителния списък на контролираните нефармацевтични наркотични и психотропни вещества".

Тези събития се случват в момент, когато се очакваше Раул Гупта, директор на Службата за национална политика за контрол на наркотиците към Белия дом, да пристигне в Пекин, за да се срещне с високопоставени китайски служители тази седмица.

Последвайте канала на

Калина Христова
264 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.19 | 21:54

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини